0

Tegenwoordig doen velen dat met een mobiel, niets mis mee, als je de foto voor internet of tv wil gebruiken. Of zoals ik de foto’s genomen met mijn mobiel gebruik om snel even via een ‘whatsapp’ bericht te versturen naar vriend of familie. In dit 2e artikel reflecteert expert Karin Broekhuijsen op haar eigen situaties en geeft ze tips mee die jullie kunnen inzetten bij fotografie van het weer.

Hoe fotografeer ik het best het weer?

Wil je meer met een foto doen, is het beter om met een camera te werken. Welk merk je kiest? Er zijn veel merken en mij zul je niet horen dat het ene beter is dan het andere. Zelf werk ik al jaren met Canon apparatuur. Uiteraard welk merk je koopt is zeker budget afhankelijk. Bovendien hoeveel fotografeer je? Wat wil je er dan voor uitgeven? Laten we het daar vooral niet over hebben hier samen.

Hier zal ik je een paar foto’s laten zien die ik de afgelopen dagen met mijn mobiel heb genomen.

De eerste foto is genomen bij Poolshoogte, onderweg op een spekgladde weg, afgelopen woensdag. Ik werd gebeld door RTV Drenthe of ik live in de uitzending wilde vertellen waar ik was en wat ik deed. Er zijn immers mensen die klagen over het weer, maar ook mensen die volop genieten van sneeuw en ijzel, daarvan ben ik er 1.

ijzel op gladde weg door karin

Op dat moment was ik op de plek waar de foto is genomen, de foto heb ik dus via whatsapp verstuurd naar een van de verslaggevers van RTV Drenthe, die in mijn whatsapp lijst zit. De foto is op de FB pagina geplaatst van RTV Drenthe. Helemaal geen bijzondere foto, gewoon druk op de knop en versturen, niets aan gedaan. De foto is voor dit doeleinde goed genoeg.

De tweede foto is, genomen om even snel iets aan de familie te laten zien. Het is een foto van het kleed dat op mijn auto ligt om de auto ijsvrij te houden. Handig, hoef je niet te krabben. Verder doe ik ook niets met deze foto behalve nu voor dit verhaal gebruiken.

Kijk niet vreemd op dat de foto weer verwijderd wordt van mijn mobiel. Ook deze foto is niets aan gedaan, wel vind ik hem te blauw en is de foto niet helemaal scherp, so what, doe er toch verder niets mee.

ijspegels en smeltwater karin

De derde foto is een foto van de crampons, die ik onder mijn laarzen had de afgelopen dagen. De foto heb ik gemaakt enkel om te laten zien via whatsapp hoe we hier de straat op gaan om vallen te voorkomen. Geen belangrijke foto verder, dan is voor mij een foto genomen met mobiel alweer goed genoeg. De foto is ronduit lelijk.

De weerkaatsing van het licht van de lamp die boven de tafel hangt loop ik eigenlijk al gillend weg, maar de ontvangers in whattsapp van de foto weten waar we wij op naar buiten gaan, dat was het doel van de foto, meer niet. De foto kan dus weer verwijderd om ruimte te maken voor een volgende puur ter info foto.

crampons onder laarzen karin

De vierde foto ontving ik van een van de ontvangers van mijn vorige foto. De ontvanger heeft ook shoe spikes of te wel crampons. Die foto is ook even snel met de mobiel genomen om mij weer te laten zien. Lang leve whattsapp! Foto mag weer verwijderd, is onscherp en ook puur ter info voor mij, kwaliteit ondergeschikt, als je maar van elkaar weet waar het over gaat.

foto crampons andere persoon

Verder gebruik ik mijn mobiel om mijn beeldscherm te fotograferen en die foto even snel weer te versturen via de whattsapp. De foto van de ooievaar, met mobiel van beeldscherm genomen is nogal rood uitgevallen. Daarom de foto genomen met mijn gewone camera van de ooievaar die ik tijdens een van de afgelopen dagen tegenkwam erbij gedaan. Uiteraard valt niet altijd een foto genomen van mijn beeldscherm zo rood uit. Het zijn zeker de foto’s die weer in de prullenmand verdwijnen.

foto lightroom en ooievaar

Jullie begrijpen wel dat ik voor een ‘echte’ foto toch echt liever mijn camera gebruik. Wat jullie doen ben je uiteraard vrij in. Wat hierboven staat daar gebruik ik mijn mobiel voor. Uiteraard maak ik ook wel eens een filmpje, of zet ik een foto op Instagram, maar dan houd het gebruik van een foto genomen met een mobiel echt op. Zelf ga ik voor meer kwaliteit. Ook zijn de bestanden vrij klein.

fotograferen van dieren

Afgelopen dagen lag er dus bij ons sneeuw, het was effen grijs aan het zwerk. Wat ga je dan fotograferen? Wat wil je laten zien. Bij sneeuw foto’s hebben we toch een beeld van sneeuw, zon, eventueel rijp of sneeuw op de bomen, de droom van iedereen Ook die van mij. Helaas dat hadden we dat dus niet.

Wil je dan enkel grijze luchten fotograferen of ga je zoeken naar andere onderwerpen. Ik heb voor beide gekozen. Zowel een landschap met een grijze luchten als bv macro opnamen. De lucht was effen grijs, dus van overbelichte of uitgebeten sneeuw heb je minder last van. Wat je wel tegen komt is het kleurverschil van de sneeuw, als je de witbalans op automatisch zet.

Kleur van het licht tijdens fotografie

De kleur van het licht kan verschillen. Voor zonsopkomst is het licht blauwer, we noemen dat we het blauwe uurtje. Je kunt als je minder kleurverschil in je foto’s wil je witbalans vast zetten op de kleurtemperatuur waar jou voorkeur naar uit gaat. Dat wil nog niet zeggen dat de foto dan toch dezelfde kleur heeft als dat je de camera op de automaat zet. Even ter vergelijk, de foto van de ooievaar is de witbalans kleurtemperatuur 5850 graden Kelvin kleurtint plus 11.

  • Bewerk je foto in Photoshop of een ander bewerkingsprogramma voor een optimaal effect. Windows of MAC

De eerste foto van de zwanen op het ijs is de kleurtemperatuur op de automaat 7100 graden Kelvin kleurtint plus 7. Als ik de foto op de zelfde waarden als de ooievaar zet, is de foto dus veel blauwer. Je mag zelf dan je keuze maken wat je mooier vind. Hieruit blijkt dat het licht altijd verschilt van kleur.

Als je in een foto bewerkingsprogramma werkt als bv Lightroom, kun je met je pipet op iets in de foto staan waarvan je weet wat wit is. Dit heb ik ook nog even gedaan, de kleuren van de foto waren toen nagenoeg hetzelfde als de foto zoals ik de foto had opgenomen. Volgende keer meer over het fotograferen van sneeuw.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
Bekijk hier het weer voor de komende dagen!

Weersverwachting komende dagen: na wisselvalligheid droger halfweg de week

3 dagen geleden - 3 min. lezen
7

Onweerskans zaterdag 20 juli 2024

5 dagen geleden - 2 min. lezen