0

Terwijl het weer in West-Europa wordt gedomineerd door lagedrukgebieden, neerslag en vrij koele temperaturen moeten we onze blik voor zomerweer vooral richten op het ZW van Europa. De regio van Spanje en Portugal zitten komende dagen op de eerste rij voor een heuse hittepiek. De temperaturen op 850 hPa (1500m) zullen fors stijgen met kwikstanden van 35 tot lokaal 40°C. Of we in West-Europa daar ook van kunnen profiteren begin juni ontdek je in deze weersverwachting.

Verzengende hitte tot 40°C

In het zuiden van Portugal en Spanje zijn ze uiteraard al wat gewoon wat tropische temperaturen betreft. Doch is het opnieuw waarschuwen voor een hittepiek als de temperaturen tijdelijk naar 40°C kunnen klimmen. De regio’s die daar het meest gevoelig voor zijn, zijn typisch Andalucia en Extramedura. Voor Portugal zijn dat de gebieden Alentejo en Algarve. Vooral op 30 en 31 mei 2024 zijn de weermodellen ronduit fors.

Het Amerikaans weermodel GFS berekent de zeer hoge temperaturen op 30 en 31 mei voor de betrokken regio’s. Elders in Spanje zijn de temperaturen meer gematigd.

WAA als motor voor de tropische opstoot

Het tropisch weer in het zuidwesten van Europa wordt aangewakkerd door een kleine depressiekern die WAA veroorzaakt. Deze Warm Air Advection onttrekt warme lucht uit het noorden van Afrika en bereikt uiteindelijk Europa. In de Benelux kan dit verschijnsel ook zorgen voor tropische temperaturen met later zelfs hevig onweer tot gevolg. In de nieuwste weermodellen zien we daar echter geen evolutie voor. Het weerbeeld in de Lage Landen blijft gedomineerd worden door wisselvallig weer

Op bovenstaande hoogtekaart zien we heel duidelijk de enorme contrasten in temperatuur tussen West-Europa en het ZW van Europa. De Britse Eilanden en grote delen van de Benelux/Frankrijk krijgen beduidend koeler weer over zich heen.

Watervoorraden aangevuld

Het lijkt wel of de natuur zich de afgelopen dagen/weken heeft voorbereid op de terugkeer van de grote hitte voor het Iberisch Schiereiland. Uit de data van Embalses.net zien we dat de meeste watervoorraden goed zijn aangevuld.

Een eerder geruststellend beeld wat de watervoorraad betreft. Echter, dit is geen garantie dat er later deze zomer geen grote problemen kunnen ontstaan als het warme en droge weer aanhoudt. De Spaanse autoriteiten houden dit scherp in de gaten.

Dat is vooral het geval voor het noorden en noordwesten. Deze regio is trouwens vaker het gebied waar er geen problemen zijn met buffers. In het zuiden en zuidoosten van het land is het een ander verhaal. De druk op de watervoorraad bij Murcia en Andalucia blijft vrij groot.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken