7 augustus 2023 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De Spaanse weerdienst AEMET komt opnieuw met onheilspellend nieuws voor Spanje. Het Iberisch Schiereiland mag zich opnieuw verwachten aan een hittegolf. Deze intense hitte kent haar oorsprong in Noord-Afrika en bereikt Spanje vandaag en komende dagen. Woensdag 9 augustus 2023 lijkt de heetste dag te worden op basis van de nieuwste weerpluim. Het kan dan op meerdere plaatsen 40°C worden.

Op woensdag piekt de temperatuur op veel plaatsen vlot boven 40°C. Ook in het ZW van Frankrijk wordt het dan erg warm met kwikstanden tot 37°C. Daarmee is de regio duidelijk warmer dan de rest van Europa.

Import van hitte uit Sahara

De maanden juni tot en met september zijn traditioneel maanden waarin het in Spanje en Portugal zeer heet kan worden. Afgelopen etmaal kregen ze een tijdelijke rustpauze in de extreme temperaturen. Dat lijkt vandaag en komende dagen opnieuw verleden tijd, want lucht uit de Sahara bereikt het vasteland. Weermodellen berekenen zonnige condities en onder een uitloper van hogedruk nabij Biskaje kan de temperatuur vlot de tropische grens van 30°C overschrijden.

De meest intense hitte wordt opnieuw verwacht in het zuidwesten en zuiden van Spanje. Gebieden in het NW van Spanje (Galicië), het uiterste noorden en oosten van Spanje blijven wellicht gespaard van de meest extreme temperaturen. Een blik op de weerkaarten.

Via het Amerikaans weermodel GFS zien we duidelijk de configuratie op de weerkaarten. Een lagedrukgebied op de Atlantische Oceaan zorgt voor een warmtepomp en trekt de warme lucht richting het noorden. Nabij de zwarte bol worden de hoogste temperaturen verwacht.
Op de hoogtekaarten van 850 hPa (1499m) herkennen we een ‘berg’ met zeer hoge temperaturen. Op 1,5km stijgt de temperatuur naar 26 tot 28°C. Aan de grond piekt de temperatuur.

Definitie hittegolf in Spanje

In de Lage Landen hanteren we een andere definitie voor een hittegolf dan in het ZW van Europa. Volgens onze standaarden spreken we van een hittegolf als het 5 dagen na elkaar 25°C wordt met minstens 3 dagen 30°C. In Spanje zou het hierdoor wel heel erg veel tot een hittegolf komen.

Daarom wordt in Spanje van een hittegolf gesproken als er over minimaal 3 dagen een temperatuur op 10% van de weerstations wordt gemeten die het 95e percentiel overschrijdt van de maxima in juli en augustus. De meetreeks 1971 tot 2000 wordt hier als referentie voor gebruikt. Iets complexer dus.

Opmerkelijk koele nachten

Tijdens de hittegolf treden er opmerkelijke verschillen op in de nachttemperatuur. Vooral in de steden blijft de warmte hangen waardoor het contrast met gebieden op het platteland soms erg fors is. Het is niet uitgesloten dat er bij hittegolven gebieden in de nacht temperaturen noteren tussen het vriespunt en 10 graden. Daarmee wordt het vermoeden versterkt dat we geleidelijk een overschakeling zien van het warm mediterraans klimaat naar een woestijnklimaat..

Een landschap met weinig begroeiing verliest vaak snel haar warmte. Bij heldere omstandigheden is het dan niet uitgesloten dat het kwik erg laag zakt met zelfs vrieskou tot gevolg.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken