20 februari 2020 - 3 min. lezen 0 reacties

De winter is in Europa ver te zoeken. De koude lucht zit gevangen rond de Noordpool en stroomt amper uit naar de lagere breedtegraden. Het Noordpool zee-ijs doet het daardoor wel uiterst goed. Momenteel heeft het de grootste omvang sinds 2009 voor de tijd van het jaar.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Koude lucht blijft in het noorden

Een tendens van deze winter is een positieve AO-index. De straalstroom is ook sterk door een sterk contrast tussen de lage temperaturen in het noordpoolgebied en de hogere temperaturen op de lage breedtegraden. Door de sterke, zonale straalstroom is er tot nu toe weinig uitwisseling geweest waardoor de koude lucht goed gevangen blijft in het noorden.

Het is dan ook geen verrassing dat de winter in het hoge noorden tot nu toe iets kouder verloopt dan normaal (of toch zeker minder zacht dan de afgelopen jaren).

Januari 2020 verliep gemiddeld iets kouder dan normaal in het noordpoolgebied. (Karsten Haustein)

Zee-ijs doet het goed

Aangezien de koude lucht deze winter goed gevangen blijft rond de Noordpool doet het zee-ijs het momenteel goed. Januari 2020 sloot daarom af met de grootste zee-ijs omvang sinds 2013 (13.65 km2). Desondanks is de tendens naar afname sinds 1980 wel duidelijk zichtbaar. De klimaatverstoring gaat immers 2-4x sneller op de Noordpool dan gemiddeld ergens anders op aarde.

Het zee-ijs was in januari 2020 het grootste voor de tijd van het jaar sinds 2013.

Kijken we nog wat verder in de tijd, dan valt het op dat het zee-ijs tijdens de eerste helft van februari zelfs de grootste omvang bereikte sinds 2009. Meer nog: de omvang dit jaar is groter dan de gemiddelde omvang tussen 2000-2010.

Wie goed kijkt ziet dat de blauwe lijn (2020) tijdens de eerste helft van februari boven alle lijntjes van de afgelopen 10 jaar lag. Dit betekent dat de omvang van het zee-ijs het grootste was sinds 2009. (NSIDC)

IJsverwachting komende weken

Op basis van de laatste output van de lange termijn modellen blijven de temperaturen komende weken lager dan normaal in het noordpoolgebied. Dit komt door een positieve AO-index met lagedruk in het noorden. De verwachting is dan ook dat het zee-ijs de komende weken goed zal blijven groeien, waardoor de uitgangspositie aan het einde van de winter (traditioneel bereikt het zee-ijs een maximum rond half maart) groter zal zijn dan de afgelopen jaren.

Dit betekent echter niet dat het zee-ijs ook tijdens de zomermaanden groter zal blijven. In het jaar met het absolute minimum aan zee-ijs (2012) werd immers een zeer grote omvang aan het einde van de winter gedetecteerd. (zie grafiek hierboven). Het zal dus afwachten worden hoe de drukpatronen de volgende maanden zullen evolueren.

IJsbergen nabij Groenland.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken