13 oktober 2021 - 2 min. lezen
1 reacties 1

Omwille van de warme en zonnige septembermaand komt de herfstkleuring dit jaar relatief laat op gang. Pas nu, half oktober, beginnen er steeds meer planten en bomen te verkleuren. Maar hoe meten we dit en hoe vergelijkt 2021 zich met de voorgaande jaren?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Verkleuring later door warme septembermaand

Uit de analyse van vele historische waarnemingen van bladverkleuring bleek dat de temperatuur in september een sterke invloed heeft op de snelheid van de bladverkleuring in de herfst. De gemiddelde temperatuur van september 2021 lag duidelijk hoger dan normaal in zowel België als in Nederland. Het was ook droger en veel zonniger dan normaal.

Daarnaast is er voorlopig geen nachtvorst gemeten. In de verschillende analyses van de GrowApp-series is te zien dat de herfstkleuring in 2021 laat op gang komt. Duidelijk later dan de voorgaande jaren. In 2018 kwam de verkleuring vroeger op gang.

Essen. (GrowApp.today)
Moseik. (GrowApp.today)
Paardenkastanjes. (GrowApp.today)

Afgelopen weekend kwam het kwik regionaal wel tot vorst aan de grond, maar het is onduidelijk of dit het proces van de verkleuring versnelt.

Steeds later herfstkleuren door klimaatverandering?

Het tijdstip waarop de bladeren beginnen te verkleuren varieert sterk van jaar tot jaar. Door de stijging van de temperaturen aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst, verwachten we dat de herfst voor planten/bomen steeds later begint. Of dit een latere herfstkleuring in de hand werkt is de vraag.

Zo zijn er ook nog de natheid en droogte die een rol spelen, als ook de windsnelheid en nachtvorst. Daarnaast reageren bomen en planten ook op de afname van zon/daglicht. Concluderen dat de herfsverkleuring steeds later komt door klimaatverandering is dus nog kort door de bocht.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken