10 oktober 2021 - 5 min. lezen
0 reacties 0

De eerste maand van de meteorologische herfst zit er weer op. September staat bekend als een overgangsmaand waarin het soms nog zomers of zelfs tropisch warm kan worden. Echter kan er ook al onvervalst herfstweer voorkomen. Dit jaar hebben we beide weertypen gezien, maar de droge en zonnige momenten waren in de meerderheid. Als we de maand als geheel beschouwen blijkt dat september 2021 dan ook droger, zonniger en warmer dan normaal verliep, in tegenstelling tot juli en augustus.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Hogedrukgebieden zorgen voor rustig weer

Vanaf het begin van de maand was het weer in de Benelux al onder invloed van een krachtig hogedrukgebied bij het Verenigd Koninkrijk. Eerst lag de kern ten noordwesten van Schotland waardoor er een noordelijke tot noordwestelijke stroming op gang kwam. Het weer was daardoor rustig en droog met over het algemeen veel zon. De temperaturen lagen door de wind vanaf zee rond normaal. Het hogedrukgebied verplaatste zich vervolgens langzaam naar het centrale deel van Europa, waardoor de wind de zuidhoek kon opzoeken. Het weerbeeld bleef hetzelfde, maar de temperatuur viel een stuk hoger uit.

Op 1 september 2021 bepaalde een krachtig hogedrukgebied bij Schotland ons weer.

Vanaf 5 september brak een reeks dagen aan waarop het op veel plekken in de Benelux zomers warm werd. De hoogste temperatuur van september 2021 in België werd op 8 september gemeten. Het werd toen bijna tropisch warm met 29,6°C in Begijnendijk. In Nederland werd de dag erop 28,5°C geregistreerd in Nieuw-Beerta. Opmerkelijk is dat de eerste waarde hoger ligt dan de maximale temperatuur in zowel juli (28,4°C) als augustus 2021 (28,8°C).

Vanaf 9 september werd de hitte vanuit het zuidwesten verdreven en kregen we te maken met een licht wisselvallig weertype. Er was een stuk minder ruimte voor zonneschijn in het weerbeeld. Echter lag de temperatuur nog wel licht boven de norm met overdag temperaturen rond of iets boven de 20°C.

Vanaf 17 september wist een uitloper van het Azorenhoog een brug te slaan tot bij ons. Het werd opnieuw overwegend zonnig en het bleef een langere periode droog. In de nachten kon het bij weinig wind soms al flink afkoelen. Op 21 september koelde het in Twente (NL) af tot 3,1°C. In Elsenborn (BE) koelde het nog verder af. 22 september was het daar ‘s ochtends vroeg maar 1,0°C.

Herfst deed zijn intrede aan het einde van de maand

De laatste dagen van de maand deed de herfst alsnog zijn intrede. Op 27 september wist een omvangrijk lagedrukgebied tot Noordwest-Europa door te dringen. Het nazomerweer was ten einde en de temperaturen daalden vooral overdag tot onder de norm. Ook viel er van tijd tot tijd flink wat regen. Vooral rond 29 september viel er flink wat neerslag, in het noorden van Nederland viel meer dan 20 mm.

Groot aantal warme dagen

September 2021 was in totaal een stuk warmer dan gemiddeld. In De Bilt (NL) was de gemiddelde temperatuur van 15,9°C (normaal: 14,7°C) goed voor een zevende plaats in het rijtje van warmste septembermaanden sinds 1901. In Ukkel (BE) was het gemiddeld 16,6°C tegen 15,2°C normaal.

In zowel De Bilt (boven) als Ukkel (onder) was september 2021 een warme maand.

Ondanks het uitblijven van heftige thermische uitschieters zoals de 35°C op 15 september 2020 waren er wel veel warme dagen (maximumtemperatuur ≥ 20,0°C). Doordat de temperatuur een groot gedeelte van de maand iets boven normaal lag, werd overdag vaak de grens van 20 graden gehaald. In De Bilt werden 22 warme dagen gemeten en in Ukkel 21. Normaal zijn het er ongeveer 12.

Tussen 5 en 9 september werd het in Ukkel elke dag minstens 25,0°C en in de Bilt gebeurde dit van 7 tot en met 9 september. Dit zijn meteen ook alle zomerse dagen in september 2021 voor de landelijke hoofdstations. Het zijn er meer dan het gemiddelde van 2 in september. Voor zowel De Bilt als Ukkel werd het aantal zomerse dagen van augustus 2021 hiermee overtroffen.

Herfstachtig einde vulde de regenmeters een beetje

Een groot deel van september 2021 was het droog. Neerslag viel vooral van 9 t/m 17 september en in de laatste vijf dagen. De neerslagrijke episode aan het einde van de maand heeft ervoor gezorgd dat een notering in de top 10 droogste septembermaanden sinds 1901 niet werd gehaald. In De Bilt viel 27,8 mm, normaal is dat 77,9 mm. In Ukkel viel 26 mm tegen een langjarig gemiddelde van 65,3 mm.

In september 2021 viel veel minder neerslag dan gemiddeld.

Derde zonnigste maand van 2021 in Ukkel

Door het grote aantal rustige en droge dagen kon de zon veel uren schijnen. Enkel in het noorden van Nederland was het iets minder zonnig dan normaal, vanwege bewolking die hier dikwijls vanaf de Noordzee binnendreef. In De Bilt scheen de zon 178,2 uren, zo’n 25 uur meer dan het klimatologisch gemiddelde. In Ukkel scheen de zon 192,3 uren tegen 154,5 uren normaal. In 2021 waren hier alleen de maanden april en juni nog zonniger.

In De Bilt was september dit jaar zonniger dan normaal.

Dit artikel bevat affiliate links

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken