24 oktober 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

Een bijzonder maar reeds gekend fenomeen dat mensen opnieuw ademruimte kan geven. Het gebruik van heliostats kan duistere gebieden op aarde opnieuw verlichten. Het woord ontleent haar naam aan de Griekse term ‘helios’ dat voor zon staat en het woord ‘stat’ duidt op een stationair gegeven. Het object doet niets anders dan de zonnestralen weerkaatsen naar een bepaald gebied / punt.

Een Noors dorpje krijgt zon via heliostats

Dankzij deze (unieke) uitvinding zal het Noors dorpje Rjukan kunnen genieten van zon in één van de donkerste periodes uit het jaar. Normaal krijgen deze inwoners vanaf september tot maart geen zon te zien. Dat zou leiden tot een sterk negatief gevoel en vermoedelijk ook een grotere kans op depressies.

De installatie werd op 450 meter hoogte gebouwd. Doordat deze ‘zonnepanelen’ het zonlicht alsnog opvangen en projecteren richting het dorpje in de vallei kunnen kinderen en inwoners ook in de koude wintermaanden genieten van zonlicht. Een natuurverschijnsel dat wij niet zouden kunnen missen in de Westerse wereld.

heliostats foto

Lichtbundels worden zichtbaar bij hoge concentraties aan stof

De foto op de voorpagina van deze website toont ons het onzichtbare. Doordat er grote hoeveelheden stof in de directe omgeving van de lichtbundels zweven, worden deze kunstmatige zonnestralen zichtbaar. Dat het geen dingen zijn om van dichtbij te fotograferen, vertelt de temperatuur. Zo kan het tot meer dan 3000°C warm worden waar de lichtbundels elkaar ontmoeten. Gloeiend heet !

Bron uitgelichte afbeelding: wikipedia.org

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken