Filamentuitbarsting op de zon
Tijdens de vroege ochtend van 30 september 2013 kwam er een eind aan de rustige zonneactiviteit. De zon heeft ‘geniest’ en zorgde voor een filamentuitbarsting. Het was een van de spectaculairste filamentuitbarstingen in deze 24e zonnecyclus.
Deeltjes richting Aarde (CME)
De plasmawolk heeft bij de uitbarsting er grotendeels naast geschoten. Toch is een zwakker gedeelte op weg richting Aarde. De verwachting is dat deze in de avond en nacht van 2 op 3 oktober 2013 zal aankomen. Meer informatie over wat een CME kan veroorzaken en welke types er mogelijk zijn, zie artikel rond de grote uitbarsting op de zon in 2014.
Kansen op poollicht ?
De uitbarsting op de Zon was niet sterk genoeg om te zorgen voor poollicht op de gemiddelde breedtegraad. Moest de uitbarsting iets sterker geweest zijn, dan hadden een kans. De hoge breedtegraad zal alvast een mooi spektakel te zien krijgen.
Nog meer kansen op poollicht in de toekomst?
We zitten zowat op het einde van de zonnecyclus en meestal is de zon dan erg actief. De volgende maanden maken we dus zeker nog kans om poollicht te zien. Maar dan moet de zon goed mikken en moet het weer meezitten.
De prachtige zonsopkomst van 2 oktober 2013
Nu we het toch over de gele bol hebben, laat ik jullie meteen meegenieten van een prachtige foto van de zonsopkomst in Waregem. Deze foto werd genomen op 2 oktober 2013 tussen 7:30 en 8:00. Let vooral op de mammatusachtige structuren in de rood-oranje bewolking. Bijzonder! Meer informatie waarom de hemel soms rood kleurt? Check ons artikel.
Bron foto: spaceage.be – weerstationwaregem.be