2

De overgang van de winter naar de zomer brengt traditioneel grote contrasten met zich mee op het Europees continent. Op sommige plaatsen is het te nat voor de tijd van het jaar terwijl het elders dan weer veel te droog is met vroeg zomerweer. Deze contrasten zijn in het jaar 2023 ook erg uitgesproken. We herkennen momenteel een koelere en natte zone over het westen en centraal deel van Europa terwijl het zuidwesten van Europa zich mag opmaken voor zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar.

Hitte en droogte heeft een significante impact op de verdamping van water uit rivieren. Vele beken zijn nu reeds uitgedroogd. Het seizoen met hitte moet dan eigenlijk nog beginnen.

Heat Dome boven Iberisch Schiereiland

Het lijkt een onheilspellende term, een heat dome, maar in feite is het niets anders dan een koepel van hogedruk die langere tijd stationair blijft boven een regio. Het fenomeen is niet nieuw en duikt regelmatig op in het westen van Noord-Amerika. Constante droogte en hitte zorgt dan voor een precaire situatie waarbij oogsten kunnen mislukken en de kans op bosbranden stijgt. Deze situatie is momenteel in ontwikkeling boven het ZW van Europa.

Impact op graanoogst en export olijven

Ook in 2022 werd het Iberisch Schiereiland getroffen door aanhoudende droogte en hitte. Meerdere dagen in het zomerseizoen werd de kaap van 40°C overschreden. De gevolgen voor de graanoogst waren significant en ook de export van olijven kwam in het gedrang. Daardoor steeg de prijs gevoelig. Mocht de droogte en hitte aanhouden dit jaar, dan verwachten we een versterkend effect op de stijging van de prijzen. Volgens de laatste berekeningen is reeds 60% van de graanoogst verloren.

Kil en regenachtig in het noorden

De hitte in het zuidwesten staat in schril contrast met eerder een wisselvallig en koel weertype in West- en Centraal Europa. Dankzij de nabijheid van lagedrukgebieden en soms een noordoostelijke tot oostelijke luchtstroming kunnen koelere luchtsoorten de Lage Landen bereiken. Vooral in maart 2023 kwam het frequent tot regenval in de Benelux waardoor er op dit moment geen problemen zijn met de waterhuishouding. Op sommige plaatsen is het zelfs te nat om het land te bewerken.

Het Nederlands weerinstituut KNMI is opnieuw begonnen met het opvolgen van de droogte in 2023. We herkennen een atypisch beeld met een zware lijn die onder de mediaan ligt. Dat is afgelopen jaren wel eens anders geweest met vroegtijdige droogte in de lente en de daaropvolgende zomer.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken