31 maart 2022 - 3 min. lezen
0 reacties 0

De laatste weken van het wintersportseizoen in de Alpen zijn aangebroken. Na een langdurige droogte is het weerbeeld in de Alpen volledig omgeslagen. Vanaf het noorden bereikt een portie ijskoude de berggebieden en valt er verse sneeuw. En die sneeuw is dringend nodig om de pistes op te frissen voor de paasvakantie. De laatste weken ontstonden er zelfs kleine natuurbranden naast de pistes en sloten skigebieden vervroegd hun liften.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Kouder met sneeuw

Wekenlang werd het weer in de Alpen gedomineerd door hogedrukgebieden die standvastig bleven hangen boven Europa. Neerslagzones werden daardoor via een ruime omweg omgeleid rond de Alpen. De afgelopen dagen heeft het hogedrukgebied zich teruggetrokken naar de Atlantische Oceaan waardoor er over Europa plaats is vrijgemaakt voor lagedruk en Arctische lucht. Daarbij valt er nu ook neerslag in de Alpen. De sneeuwgrens ligt in eerste instantie nog rond 1600-1800 meter, maar zakt op donderdag en zeker vrijdag tot onder 1000 m. Dat betekent dat het in de meeste wintersportgebieden kan sneeuwen. Net op tijd want door het gebrek aan sneeuw zijn de omstandigheden op de lagere hoogtes niet goed.

Een inval van arctische lucht en een lagedrukgebied bij de Alpen zorgt komende dagen voor veel verse sneeuw in de Alpen.

Hoeveel verse sneeuw gaat er vallen?

Tussen donderdag en zondag valt er veel verse sneeuw in de Alpen. Aan de noordkant verwachten we op 1500 m gemiddeld 30-50 cm, lokaal nog meer. Aan de zuidkant krijgen vooral de oostelijke Alpen ook een grote portie sneeuw. Volgende week lijkt het wisselvallig te blijven met vooral tijdens het tweede deel van de week weer periodiek sneeuw.

Veel verse sneeuw tot en met zondag. (Wetteronline)

Gebrek aan sneeuw nefast voor skigebieden en gletsjers

De wekenlange droogte treft vooral de zuidkant van de Alpen. In sommige gebieden is al meer dan 3 maanden geen neerslag meer gevallen. Dit leidt tot natuurbranden. De natuur komt verdroogd uit de winter door de lage temperaturen. Het gebrek aan neerslag zorgt er nu voor dat deze natuur eenvoudig kan branden. Sommige skigebieden besloten om vervroegd de liften te sluiten. De kosten om de liften en pistes optimaal open te houden wegen niet op tegen de inkomsten.

Een groot verschil in sneeuwhoeveelheid tussen 2021 en 2022. (foto-webcam.eu)

Ook voor de gletsjers is de beperkte hoeveelheid wintersneeuw geen goed nieuws. Sneeuwdikte metingen tonen een van de laagste sneeuwhoeveelheden van de afgelopen 100 jaar. In combinatie met het Saharazand dat de reflectie van de sneeuw verlaagt zou dit wel eens voor een zeer negatief jaar kunnen zorgen. Een dikke sneeuwlaag aan het einde van de winter kan het ijs tijdens de lente nog lange tijd beschermen tegen de zon. Maar nu is die bescherming erg dun. Hopelijk valt er de komende dagen en weken nog veel sneeuw bij, zodat het smeltseizoen nog wat wordt uitgesteld.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken