7 september 2021 - 3 min. lezen
131 reacties 131

De afgelopen dagen konden we genieten van mooi nazomers weer. De zon maakte overuren en er waren enkele zomerse dagen. De volgende dagen raken we dit weertype kwijt en wordt het geleidelijk wisselvalliger en ook frisser. Een eerste prik van de herfst?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Groot temperatuurscontrast in Europa

De start van de herfst wordt vaak gekenmerkt door een groot contrast in temperatuur in Europa. In het noorden begint het geleidelijk koeler te worden terwijl het Europese vasteland nog steeds, onder invloed van een vrij krachtige zon, goed kan opwarmen. Zo zien we in het zuiden van Europa temperaturen die richting de 35 graden kunnen klimmen, lokaal zelfs bijna richting 40 graden. De komende dagen wordt het ook hier geleidelijk frisser.

Warm in het zuidwesten en fris in het noorden van Europa

In het noorden van Scandinavië kan er frisse lucht van de noordpool afzakken. De temperatuur haalt daar met moeite 10 graden met een wisselvalliger weertype. Nog meer naar het oosten, in het oosten van Siberië, is er ook een stevige koude-inval met sneeuw en temperaturen rond het vriespunt. Geleidelijk komt de winter er opnieuw aan…

Koele lucht bereikt het noorden van Europa

Weersverwachting komende dagen

Woensdag is de laatste mooie nazomerse dag van een kleine reeks. De temperatuur kan met veel zon klimmen richting zomerse waarden van 25 graden en meer. Lokaal is 29 graden zelfs mogelijk. Af en toe kunnen er wel enkele hoge wolkensluiers zijn. De wind waait matig uit het zuidoosten.

Vanaf donderdag is het mooie liedje dan uit en wordt het geleidelijk wisselvalliger en frisser. Vanuit het zuidwesten komen er in de loop van de voormiddag reeds enkele buien opzetten. Dit zijn restanten van onweerscomplexen boven Frankrijk. In de loop van de dag verschijnen er dan opnieuw opklaringen vanaf het westen. De temperatuur doet een stap terug met maxima rond 24 graden in België en 27 graden in het (noord)oosten van Nederland.

Op vrijdag wordt het wisselvallig met reeds in de voormiddag al enkele buien. In de namiddag kunnen deze buien dan vergezeld zijn van een lokale donderklap. De temperatuur zet daarbij nog een stapje achteruit met maxima die dan rond 21 graden schommelen.

Het weekend verloopt tijdelijk wat droger, al blijft het nog wat onzeker. Volgens de laatste prognose blijft het grotendeels droog op zaterdag met een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. Op zondag is er dan weer een kans op wat buien in de namiddag. De temperatuur blijft over de twee dagen wel nagenoeg gelijk met maxima rond 20 graden.

Maxima op zaterdag

Langere termijn en weerpluim

Op de langere termijn staat voorlopig geen nazomers weer gepland. Het blijft eerder licht wisselvallig en fris volgens de meest recente prognose van het Europese weermodel. Het Amerikaanse weermodel laat vanaf 15 september opnieuw hogere temperaturen zien. In de weerpluim van het Europese weermodel is dit ook lichtjes te zien, maar de onzekerheid blijft groot. Wat wel zeker is, is dat het na woensdag geleidelijk wisselvalliger en frisser wordt. Het mooie nazomerse weer verdwijnt voorlopig even van de weerkaarten!

Weerpluim van het Europese weermodel

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken