3

Een snelle uitdieping van een lagedrukgebied onder leiding van een actieve straalstroom. Meer heb je niet nodig in het herfstseizoen om stormweer te veroorzaken. Terwijl deze depressie nog ten oosten van Noord-Amerika ligt kijken meteorologen in West-Europa alvast naar de explosieve uitdieping die in de weerkaarten wordt voorzien. In dit weerbericht een genuanceerde blik op een gevaarlijke stormsetting.

Storm Ciaran komt onder stoom!

Kunnen we de tel nog bijhouden? Stormen komen en gaan. Een weekje geleden was het de beurt aan Babet en nu zien we een nieuwe forse storm naderen. Deze storm Ciarán heeft het vooral gemunt op het zuiden van het Verenigd Koninkrijk en het westen van Duitsland. Mogelijk zwengelt de storm aan tot een zware storm met windstoten tot ruim 130 km/u over het uiterste westen van Frankrijk. Over de betrokken regio’s zijn er reeds waarschuwingen actief vanuit Met Office en MétéoFrance.

De Franse weerdienst MétéoFrance heeft haar stormwaarschuwing al gecommuniceerd.

De storm lijkt niet alleen gepaard te gaan met forse windstoten, ook serieuze neerslagsommen komen naar voor in de weermodellen. Op grote schaal in het zuiden van de UK kan er tussen 20 en 50mm regen vallen. De combinatie met de neerslagsom van storm Babet kan lokaal resulteren in overstromingen!

Opnieuw veel neerslag over het zuiden van het Verenigd Koninkrijk!

Storm ook boven België en Nederland

Het slechte weer met wind en regenval zal ook de Benelux teisteren vanaf woensdag. Vooral vanaf donderdag zien we ook de wind in kracht toenemen. Deze waait matig tot vrij krachtig uit het zuiden en zou in de loop van donderdag stormachtig kunnen worden. We moeten dan denken aan windstoten tussen 60 en 80 km/u voor het binnenland en lokaal 100 km/u over het westen van België en Nederland.

Het Amerikaans weermodel is fors en komt met hevige windstoten over het uiterste westen van België. In het binnenland schommelen de windstoten tussen 70 en 90 km/u.

Extra kans op windschade

Stormweer in de herfst is niet zo uitzonderlijk. Dat heeft te maken met tegenstellingen tussen temperaturen in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan en de zuidelijke sector. Daartussen bevindt de autosnelweg van luchtverplaatsing die we ook wel de straalstroom noemen. Zeker wanneer zo’n depressie op de straalstroom kan liften, neemt het gevaar op zwaar stormweer toe.

In dit geval bevindt het lagedrukgebied zich in de linkeruitgang van een jetstreak. Op die plaats treedt convergentie op aan de grond en divergentie in de bovenlucht waardoor het lagedrukgebied snel kan uitdiepen, met fikse rukwinden tot gevolg.

Een sterke straalstroom zorgt voor uitdieping!
Stormschade nabij Den Bosch in NL (lotterosalinde1 via X)

Deze stormen zijn trouwens in het beginstadium van de herfst extra gevaarlijk. Veel bomen staan nog vol in blad waardoor ze vatbaar zijn voor veel wind en uiteindelijk sneuvelen. We raden daarom iedereen aan om zeker op donderdag de wagen niet onder bomen te parkeren.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken