29 maart 2022 - 3 min. lezen
1 reacties 1

Grote hoeveelheden Saharastof zijn vandaag opnieuw actief boven de Benelux. Diverse weermodellen berekenen ook neerslag in de loop van de dag. Hiermee kan het stof en zand hogerop in de atmosfeer naar beneden worden gestuwd en kan er op de wagens en andere objecten opnieuw een bruin laagje gevormd worden. Na vandaag lijkt de hoeveelheid aerosolen in onze omgeving opnieuw te verdwijnen richting het oosten van Europa. We krijgen dan geleidelijk koudere lucht over ons heen.

Zand en stof uit het noorden van Afrika

Hoe kan het Saharastof de Benelux bereiken? Grote stofstormen in het noorden van Afrika en boven de Sahara worden op transport gezet in de atmosfeer. Dit gebeurt vaak via de hogere luchtlaag waardoor er zich een ‘dust-load’ kan ontwikkelen. Eerder deze maand maart was het ook al prijs in de Benelux met grote concentraties stof en zand die over de Benelux trokken. Het is zelfs niet uitgesloten dat bij zonnige dagen de hemel een beetje verkleurt en de instraling op zonnepanelen wordt gereduceerd.

Op 29 maart 2022 zien we volgens het SKIRON-voorspellingsmodel opnieuw 500 tot 800 mgr/m2 aan dustload. Bij de vorige situatie was er tot 3000 mgr/m2 aanwezig in de atmosfeer. Alleen is het verschil dat het bij deze situatie ook tot neerslag kan komen wat in de vorige situatie niet overal het geval was.

Neerslagverwachting op 29 maart 2022

Waar de overlap tussen dust-load en neerslag elkaar vinden kan het lokaal tot wat residu resulteren op objecten en wagens. Een klein beetje stof en zand is goed voor een nieuwe beurt bij de carwash. De grootste kansen op dit scenario zijn gereserveerd voor de gebieden nabij de Frans-Belgische grens.

Neerslagverwachting focust zich op het zuidoosten van de Benelux en de gebieden nabij de Frans-Belgische grens.

Verbetering luchtkwaliteit op komst

Deze grote hoeveelheden zand en stof zijn natuurlijk niet bijster gezond voor de luchtkwaliteit. Wanneer de wind waait uit het zuiden en/of het oosten wordt er vaak een grote hoeveelheid aerosolen opgepikt die we met een westelijke luchtcirculatie minder zien. De wind waait dan vanaf de Atlantische Oceaan en voert vochtige en zachte luchtmassa’s aan waarin er sowieso al minder vervuiling is.

Begin april 2022 neigt de straalstroom opnieuw vanuit het westen tot noordwesten te komen. De aanvoer van maritiem polaire lucht lijkt dan aan de orde. Het wordt niet erg warm, maar de luchtkwaliteit zal stelselmatig verbeteren. De hoeveelheden zand en stof lijken dan voor het zuidoosten van Europa voorbestemd.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken