47

Al ruime tijd domineren hogedrukgebieden het weerbeeld over West-Europa. Tot nu toe stond er daardoor vaak een noord tot noordoostenwind waardoor de aangevoerde lucht eerder koel bleef. Maar, verschillende weermodellen tonen nu voor volgende week een forse opstoot van subtropische lucht vanaf het zuidwesten van Europa. Op die manier lijkt Europa zich te mogen opmaken voor een eerste portie echt zomerweer. Ook in de Benelux stijgt de kans op maxima tot 25°C en meer.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Drukstijgingen en subtropische lucht

Tot en met komend weekend blijven hogedrukgebieden met kern ten (zuid)westen van Europa de plak zwaaien. Op die manier wordt er lucht aangevoerd met een westelijke / noordelijke component waardoor de aangevoerde lucht nog eerder gematigd is. Maar na het weekend tonen de weermodellen steeds meer opties voor zomerweer.

Azorenhoog strekt zich uit en wordt warmbloedig

Begin volgende week wordt het Azorenhoog volgepompt met warme lucht die wordt aangevoerd vanaf Noordwest-Afrika. De 500 hPa geopotentiaalhoogte gaat fors de hoogte in. Daarnaast krijgt het Azorenhoog ook een uitloper in de richting van Europa, wat tot de vorming van aparte hogedrukkernen over Europa zal leiden.

Het Azorenhoog strekt zich uit.

Warmtetransport naar Europa komt op gang

De uitloper van hogedruk snoert zich volgende week dan af door het uitzakken van een trog over de Atlantische Oceaan. Op die manier krijgen we een aparte hogedrukkern boven Europa. Aan de westkant van dit hoog komt een transportband op gang van subtropische lucht van over Noord-Afrika. De 500 hPa geopotentiaalhoogte klimt tot 5800 m wat een indicatie is dat de luchtkolom zeer warm is (warme lucht neemt meer ruimte in beslag dus gaat het geopotentiaalvlak de hoogte in).

Warmtetransport komt op gang.

Uitstulping naar Scandinavië behoort tot de opties

Nog wat verder, op de lange termijn, neigt het Europese hogedrukgebied zich uit te breiden naar Scandinavië. Op die manier ontstaat een krachtige blokkade met een sterke Z-N georiënteerde straalstroom voor de kust van Europa. De transportband van subtropische lucht blijft daardoor in stand en intensiveert zelfs nog wat meer.

Uitstulping naar Scandinavië mogelijk.

Zomerweer in Zuidwest-Europa

Het zuidwesten van Europa zal sowieso fors opwarmen. De weermodellen tonen consistent temperaturen tot 30°C en meer in Spanje, Portugal en het zuiden van Frankrijk. Na de koelere en wisselvallige periode op het Iberisch Schiereiland zal de zomer daar nu dus voor een eerste keer echt toeslaan.

Zomerweer in het zuidwesten van Europa.

Onzekerheid in de Benelux

Voor de Benelux is het warme weer nog geen zekerheid. De uitzakkende trog, zoals hierboven beschreven, wordt door sommige weermodellen wat meer naar het oosten berekend, waardoor de aangevoerde lucht meer maritiem en zuidwestelijk wordt. In dat geval zakken de temperaturen eerder terug tot normale waarden.

Na een opbouw van hogere temperaturen wordt het rond 11-12 mei weer enkele graden minder warm (GFS).
Het Europese weermodel toont een stelselmatige opwarming tot 25°C en meer in de loop van volgende week.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken