1

Na een droge winter verliep (de tweede helft van) maart erg wisselvallig op het Iberisch Schiereiland. In veel regio’s viel (broodnodige) regen. De reservoirs werden zo alsnog gedeeltelijk aangevuld voor de droge zomermaanden. En in de bergen viel veel sneeuw.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Cut-off low, DANA

Maart 2022 werd in Europa gekenmerkt door een krachtige hogedrukblokkade met kern over het zuiden van Noorwegen. In het zuidwesten van Europa, bij het Iberisch Schiereiland, lag een lagedrukkern, een cut-off low of DANA (Depresión Aislada en Niveles Altos, Gota Fria) persistent. Rond dit laag werden vanaf het zuidoosten vochtige luchtmassa’s van over de Middellandse Zee aangevoerd die vervolgens condenseerden en voor veel neerslag zorgden.

De gemiddelde afwijking van de luchtdruk op zeeniveau in maart. (NOAA)

Regionaal somberste en natste maand maart sinds begin metingen

Vooral in het zuidoosten verliep de maand maart bijzonder nat. In de regio Valencia was het zelfs de natste maart sinds het begin van de metingen. Een groot verschil met de Benelux waar maart uitzonderlijk droog verliep.

Neerslag in maart in Valencia sinds het begin van de metingen. (El Tiempo)

Reservoirs werden aangevuld

Onderstaande grafiek toont de evolutie van de hoeveelheid water opgeslagen in de Spaanse reservoirs. Tot en met begin maart daalde deze hoeveelheid, terwijl deze in een normaal hydrologisch seizoen toeneemt tot en met mei. Droogteperikelen doemden al snel op dit jaar. Gelukkig brachten de afgelopen weken wat verlichting en steeg de hoeveelheid opgeslagen water. De hoeveelheid blijft echter ruim onder de mediaan (blauwe lijn). Als er opnieuw een droge zomer komt zoals die van 2021 zal de hoeveelheid opgeslagen water volgende herfst onder 20000 hm3 duiken.

De totale waterhoeveelheid opgeslagen in reservoirs in Spanje.

Er is wel een heterogeen beeld. Vooral in het zuidoosten van Spanje viel de afgelopen weken zeer veel neerslag waardoor de hoeveelheid opgeslagen water daar wel boven normaal is. In het westen van Spanje daarentegen, Extremadura, bleef het droger en is er nog veel minder water opgeslagen.

Piek in sneeuw in de Sierra Nevada

Dankzij het koelere weer en de neerslag ligt er momenteel in de Sierra Nevada het meeste sneeuw van de hele winter. Onderstaande grafiek toont dat er tot en met begin maart amper tot geen sneeuw is gevallen / lag. Tijdens maart breidde het sneeuwdek en de dikte vervolgens sterk uit. Nu, begin april, ligt er nog steeds minder sneeuw dan het gemiddelde van de periode 2010-2020, maar het verschil is wel duidelijk kleiner geworden. Ondertussen ligt er ook meer sneeuw dan de voorgaande 2 jaren in dezelfde periode. In maart 2018 breidde het sneeuwdek nog sterker uit (zwarte lijn).

Sneeuwhoeveelheid (in m w.e.) in de Sierra Nevada.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen