1

Liefhebbers van een zonovergoten vakantie in het zuiden van Frankrijk moeten komende dagen rekening houden met potentieel noodweer. Diverse weermodellen berekenen forse neerslaghoeveelheden in de buurt van de Cévennen, een heuvelgebied ten zuiden van het Centraal Massief. Het natuurfenomeen wordt in de meteorologie ook wel ‘Episode Cévenol‘ genoemd. Deze overvloedige neerslag komt trouwens niet alleen voor in de lente, maar kan ook ontstaan in andere seizoenen.

Lokaal tot ruim 300 mm regen

De regio’s rond Carcasonne, Béziers en Montpellier liggen volgens de allerlaatste weerkaarten in de vuurlinie van de meeste regen. Een oostelijke wind voert vochtige luchtmassa’s aan die tegen de bergketens worden geforceerd om te klimmen. Dit veroorzaakt convergentie en stijgende luchtbewegingen met wolkenvorming tot gevolg.

In de regio rond Montpellier piekt de legenda naar rode kleuren. Dat staat symbool voor 200 tot lokaal 400 mm regen. We verwachten mede door orografie op sommige plaatsen ook flashfloods.

Neerslagpiek zichtbaar in de weerpluim

De weerpluim is de samenvatting van het weermodel. Hierop zien we diverse parameters waaronder ook de neerslaghoeveelheid. Voor de regio van het zuidoosten van Frankrijk zien we duidelijk een piek richting het weekend in de neerslagsom. Ook later in de nieuwe week zijn er signalen op veel regen. Het lijkt er op dat een lagedrukgebied in het zuidwesten van Europa (Portugal/Spanje) dan op sommige plaatsen voor onstuimig weer kan zorgen met ook veel wind.

Gedurende meerdere dagen piekt de neerslagpluim naar 30 tot lokaal 50 mm. Waar de buien stationair blijven hangen kan het totaal neerslagverhaal nog een stuk hoger liggen.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken