22 juli 2021 - 3 min. lezen
0 reacties 0

In het oosten van China ontstond de afgelopen dagen chaos door enorme overstromingen. De stad Zhengzhou in de provincie Henan kreeg in 24 uur tijd te maken met neerslagsommen die normaal in één jaar vallen. Net zoals in de Benelux vorige week dat voor zware problemen. De metro in de miljoenenstad liep onder en bracht vele reizigers in levensgevaar. De meest extreme neerslag verplaatst zich de komende dagen naar het noorden. Het gevaar voor overstromingen in China is dus voorlopig nog niet geweken.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Neerslagzone verplaatst zich erg traag

Afgelopen dagen ontstond er boven het oosten van China een lagedrukgebied op hoogte, doordat warme lucht uit het zuidoosten en iets koelere lucht uit het noordwesten bij elkaar kwamen. Er stond sinds 17 juli maar heel weinig stroming in de atmosfeer, waardoor het hoogtelaag zich maar amper verplaatste.

Op maandag 19 juli bereikte het systeem uiteindelijk de provincie Henan. Daar intensiveerden de onweersbuien nog eens extra. Vanuit het zuidoosten werd warme en zeer vochtige oceaanlucht aangezogen, die botste op het reliëf in de provincie. Daardoor brachten de buien soms extreem veel regen in slechts enkele uren.

Extreme neerslaghoeveelheden

Vooral de regio rond Zhengzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie, werd zwaar getroffen. Er werden extreme neerslaghoeveelheden opgevangen. In 24 uur tijd viel in de miljoenenstad 622,7 mm neerslag!

Vooral in de middag (lokale tijd) viel er heel veel neerslag. Tussen 16 en 17 uur viel er al 201,9 mm neerslag. Gemiddeld valt er op jaarbasis in totaal zo’n 630 mm neerslag. Dit kwam op 20 juli 2021 in één etmaal naar beneden.

Gevaar is nog niet geweken

Komende dagen verschuiven de buien langzaam door naar het noorden. Ook in de provincies Shanxi, Hebei en Shandong kan lokaal wateroverlast ontstaan door de vele regenval. Op uitgebreide schaal wordt daar tot en met zaterdag 24 juli tussen 100 en 300 liter per vierkante meter verwacht.

Tegelijkertijd zorgen twee tropische cyclonen in het zuiden van het land voor problemen. Tyfoon In-fa zal waarschijnlijk rond zaterdag 24 juli de oostkust bereiken en veel schade aanrichten in de buurt van megastad Sjanghai. Tropische storm Cempaka tolt de eerstvolgende dagen nog rond in het uiterste zuiden van het Oost-Aziatische land. Ook deze gebieden in China kunnen te maken krijgen met overstromingen.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken