Eerste onweerskansen van het seizoen verschijnen op de weerkaarten

De meteorologische lente is uitzonderlijk droog gestart met amper een drup regen tijdens de maanden maart en de eerste decade van april. Zondag werd de droogte al doorbroken met wat neerslag en ook komende week lijkt het weer uit een ander vaatje te tappen. Het wordt wat dynamischer en onstabieler op de weerkaart en we blijven in relatief zachte luchtmassa’s vertoeven tijdens het begin van de week. Een ideale mix om regen- en onweersbuien te laten ontstaan. Vooral op dinsdag verschijnen de eerste signalen voor significante onweersbuien op de weerkaarten. Geven we dan de aftrap van het onweerseizoen van 2025?
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Na de grote droogte… eerste onweerskansen!
Op 1 april startte de hydrologische zomer, daarmee werd meteen ook de aftrap gegeven van het nieuwe droogteseizoen. Meteen bleek dat 2025 al meteen records verpulverde. Nog nooit eerder startte het seizoen zo droog als nu. Maar daar lijkt nu toch stilaan verandering in te komen. Afgelopen zaterdag bereikten we op veel plekken al nagenoeg zomerse temperaturen en op zondag kregen we af te rekenen met wat regen. Ook de komende week zullen storingen met regen en buien de weg vinden tot bij ons en wordt het weer wat dynamischer.
- Lees hier de uitgebreide weersverwachting voor komende week
Vooral dinsdag oogt interessant, want dan wordt er vochtige en onstabiele lucht aangevoerd wat aanleiding zal geven tot het ontstaan van regen- en onweersbuien. Daarmee geven we wellicht officieel de aftrap van het onweerseizoen van voorjaar en zomer 2025!

Synoptische setting op de weerkaarten
Complex lagedrukgebied
Dinsdag ligt er een complex lagedrukgebied met diverse kernen over West-Europa. Een eerste kern trekt in de loop van de ochtend over het Kanaal richting de Noordzee. Een andere depressiekern trekt via de Golf van Biskaje naar Noordwest Frankrijk en een afzonderlijk lagedrukgebied zal zich aan de oostzijde hiervan vormen over het noordoosten van Nederland dinsdagavond. Rondom deze lagedrukgebieden krullen diverse frontale systemen.

Frontale systemen met thermische vore
Dinsdagochtend trekt een warmtefront de Benelux binnen vanuit het zuidwesten, met daarachter een koufront dat over het westen van België zal blijven slepen, en vervolgens als warmtefront verder naar het noorden zal trekken. Aan de oostzijde van het warmtefront bevindt zich een onstabiele warme sector waarin zich in een vochtige luchtmassa een thermische vore/trog zal ontwikkelen. Deze komt dinsdagavond over het noordoosten van Nederland en West-Duitsland te liggen en is herkenbaar als het grensgebied tussen een zuidwestenwind aan de westelijke flank en een zuidoostenwind aan de oostelijke flank. Vooral rondom deze thermische trog kunnen er makkelijk onweersbuien ontstaan.

Detailvoorspelling met eerste onweerskansen
De onweerskansen zijn voorlopig het grootst voor de noordoostelijke delen van de Benelux en voor de westelijke delen van Duitsland. In deze zone krijgt enerzijds de zon meer ruimte om te schijnen tijdens het eerste dagdeel, waardoor de temperaturen hier het hoogst kunnen oplopen (tot boven de kaap van 20°C) en zich op die manier ook heel wat energie kan opbouwen onder de vorm van CAPE.

Hoge CAPE-waarden
De weerkaarten tonen CAPE-waarden tot 1000 J/kg op heel wat plekken met in het noordoosten van Nederland, zelfs pieken tot 1500 J/kg of wat meer. Over het westen van Duitsland loopt dat zelfs op tot 1500-2000 J/kg. De buien die daar gesimuleerd worden krijgen dus een groot deel van hun voeding van de dagelijkse gang (opwarming) in combinatie met de cyclonale stroming en de aanwezigheid van de vochtige en warme thermisch zeer onstabiele luchtmassa (= luchtmassaonstabiliteit). Vooralsnog lijkt de windschering relatief beperkt te zijn, maar voldoende om de buien te laten clusteren tot multi-cells.

Verloop van het weerbeeld
Concreet ziet het weerbeeld er als volgt uit: dinsdagochtend trekt het frontaal systeem met erachter de vore via het zuidwesten de Benelux binnen. Dat zorgt vanuit die hoek al voor meer wolkenvelden en wat regen of een enkele bui uit hoofdzakelijk middelbare bewolking. Dit front trekt stilaan noordoostwaarts. Aan de noordoostelijke flank van dit front zijn er brede opklaringen aanwezig met vooral sluierwolken en warmt het goed op, met maxima tot 22 à 23°C of wat meer. Achter het front sluipen er ook weer wat opklaringen binnen maar zal het door de bewolking wat minder warm worden met 17 tot 19°C. Voor de vore is de wind zuidoostelijk, erachter is de wind zuidwestelijk.

Wanneer de vore Nederland bereikt zal deze in de loop van de namiddag activeren met vorming van buien. Eerst kunnen er losse exemplaren ontstaan, maar langsheen de vore kunnen deze zich later in de namiddag en tegen de avond steeds meer clusteren langsheen een buienlijn, dat kunnen er zelfs twee zijn (zie neerslagsimulatie HARMONIE). Op deze buienlijn ontstaan er soms felle plensbuien, lokaal met onweer erbij. Ook wat hagel is tevens niet uitgesloten, maar die kans lijkt groter voor West-Duitsland. De Lifted Index is daar nog net iets hoger met iets dieper onstabiliteit.

Tegen de avond zal ook een koufront vanuit het zuidwesten de Benelux binnentrekken. Ook hierop kan buiige regen voorkomen of ontstaan er enkele stevigere buien.