Weersverwachting komende dagen: licht wisselvallig, ook koeler?

Na een lange periode van weinig neerslag, heeft het in de nacht van zaterdag op zondag op veel plaatsen in de Benelux wat geregend. Het is het begin van een weeromslag, want ook de komende dagen zitten er enkele buien in de pijplijn, al zal niet elke gemeente even veel neerslag te verwerken krijgen. De temperatuur blijft daarbij eerst aan de hoge kant, maar zakt dan geleidelijk naar normale waarden, al is dat onzeker. De zon is ook minder prominent aanwezig, maar dat is te verwachten bij (licht) wisselvallig weer.
- Weerliefhebber? Volg ons via X en Facebook
- Volg de interessante weerberichten op Youtube
Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.
Actueel weerbeeld in Europa
Vanuit het westen komen verschillende lagedrukgebieden geleidelijk opzetten met daaraan verbonden verschillende frontale systemen. Zo trok in de nacht van zaterdag op zondag een neerslagzone over de Benelux, waarachter duidelijk frissere lucht zich bevindt. De temperatuur bereikt dan ook (tijdelijk?) geen 20°C meer en er staat ook een goed voelbare wind uit het westen. Niet alleen bij ons, maar ook in Frankrijk, het Iberische Schiereiland en aan de zuidkant van de Alpen wordt het weer opnieuw een stuk slechter.
- Sneeuwdump in de Alpen: HIER

De meeste neerslag valt de komende dagen in het zuiden van Frankrijk en delen van het noorden van Italië, te beginnen met deze zondag. Tot en met vrijdag kan in sommige delen van Italië (noorden) dan ook véél regen vallen (lokaal meer dan 200 mm op enkele dagen)! De oorzaak hiervan is een intense südstau. Dit zal vermoedelijk ook opnieuw leiden tot wateroverlast. Het moge duidelijk zijn dat de hogedrukgebieden van de Europese weerkaart verdwijnen en dat de lagedrukgebieden tijdelijk hun opmars maken met neerslagzones in een groot deel van Europa.

Weersverwachting Benelux komende dagen
Maandag start bewolkt in het noordelijke deel van de Benelux met een zwakke neerslagzone die nog passeert. Elders zijn al brede opklaringen. Vrij snel verlaat die neerslagzone de Benelux en wordt het overal overwegend wisselend bewolkt. In de namiddag kunnen de wolkenvelden zelfs talrijk zijn, maar het blijft op een lokale bui na droog. De temperaturen klimmen richting 12 graden op de Wadden en 16 tot 19 graden elders. De wind waait zwak tot matig uit het zuidwesten.

Op dinsdag wordt vanuit het zuiden opnieuw zachte lucht aangevoerd, maar de Benelux ligt op de grens. De dag start dan ook droog, maar met veel hoge en middelhoge wolkenvelden. Al in de ochtend trekt een vore vanuit Frankrijk richting het noorden van de Benelux. Achter die vore zit gevoelig koelere lucht met temperaturen die klimmen richting 16-17 graden. Aan de voorzijde ervan kan het kwik nog eens klimmen tot 20°C of meer, maar neemt de kans op enkele onweersbuien wel toe. De grootste kans op enkele buien, al dan niet met onweer, is dus weggelegd voor het noordelijke deel van de Benelux.

Woensdag bevindt de Benelux zich tussen de neerslagzones in. Het wordt dus een overwegend droge dag, maar die wel met veel lage en middelhoge bewolking start. Geleidelijk breekt het wolkendek open en zijn opklaringen mogelijk. De nadruk blijft wel op de bewolking liggen. De maxima schommelen tussen 10 en 14 graden. De wind waait matig, aan zee soms vrij krachtig, uit het zuidwesten.

Vanaf donderdag neemt de onzekerheid toe in de weermodellen. De meeste weermodellen houden het droog in de Benelux, maar de aanwezigheid van middelhoge bewolking én de windrichting heeft een grote impact op de temperatuur. Bij het Europese weermodel is er sprake van veel bewolking doorheen de dag en ook een noordwestelijke bries. De temperatuur schommelt daardoor slechts tussen 10 en 14 graden. Bij het Duitse weermodel daarentegen is er sprake van veel minder bewolking én een zuidwestelijke bries. Op die manier kan het een pak zachter worden met maxima rond 17-18 graden.

Ook op vrijdag en in het weekend is de onzekerheid vrij groot. Hoewel de weerkaarten op het eerste zicht goed op elkaar lijken, is er een groot verschil in het hoogtelaagje ten westen van de Benelux. In het Amerikaanse weermodel (links) zakt het niet uit naar het zuiden, waardoor de vore (windsprong) snel nadert. De temperatuur schommelt op vrijdag dan rond 17-18 graden, maar neemt op zaterdag en zondag een duik naar temperaturen tussen 10 en 15 graden. Het is daarbij ook wisselvallig. Het Europese weermodel daarentegen (rechts) laat een overwegend droog weekend zijn met ook op zaterdag en zondag maxima boven 15 graden omdat de wind uit het zuiden tot zuidwesten blijft komen. Vooral op vrijdag en zaterdag is de zon daarbij van de partij.


Wat is het weer op de langere termijn?
Die tweedeling is dan ook terug te vinden in de weerpluimen van beide weermodellen. In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel is weinig tot geen ondersteuning voor het zachte scenario in het weekend. Daar zakt het kwik in vrijwel alle leden vrij snel richting de normale waarden (+- 15°C) voor de tijd van het jaar. Het Europese weermodel laat echter een stuk meer onzekerheid zien met verschillende leden die ruim boven 20°C klimmen (en dat ook voor meerdere dagen). Veel hangt af van de precieze positie van het hoogtelaag en hoe die later opschuift naar het oosten.

Ook de laatste 10 dagen van april beloven eerder licht wisselvallig te verlopen. Er is geen prominente aanwezigheid van een hogedrukgebied, maar het kan wel behoorlijk zacht worden als het lagedrukgebied ten westen van de Benelux blijft. In dat geval ontstaat immers een zuidelijke stroming met de aanvoer van (zeer) zachte lucht voor de tijd van het jaar (WAA – warm air advection). Daarbij zou dan ook de kans op enkele (onweers)buien toenemen. Hoe zeker het weer ook was de afgelopen weken, des te onzekerder het weerbeeld is voor de komende dagen. Een typisch fenomeen als lagedrukgebieden immers de overhand nemen (en het convectieve seizoen opnieuw op gang komt)!