21 januari 2018 - 3 min. lezen 1 reacties

U merkt het misschien ook wel. Structureel winterweer hebben we nog niet gekregen dit winterseizoen. Dit heeft wel enkele gevolgen voor de hooikoortspatiënten. Het pollenseizoen is namelijk van start gegaan en er hangt opnieuw een kleine hoeveelheid pollen in de lucht. Vooral de boompollen hangen op dit moment in de lucht.

Boompollen

Dit jaargetijde zijn er vooral veel boompollen in de lucht. De els kende een piek rond Kerstmis, toen waren er 17 tellingen. Na een korte daling begon deze pollenplant opnieuw aan een stijging rond 12 januari. Toen waren er 9 tellingen. Ook de hazelaar zorgt voor pollen. Rond 10 januari begon ook deze plant aan zijn opmars al blijft de hoeveelheid wel beperkt. Van de hazelaar zijn er maar 2 tellingen. Van de grassen en kruiden hebben we voorlopig nog geen last.

Grassen en kruiden

De grassen bloeien vooral in het voorjaar, de kruiden dan weer vooral in de zomermaanden. De laatste waarneming van grassenstuifmeel dateert van 11 oktober 2017. De laatste keer dat kruidenpollen werden gemeten in de lucht was op 28 november 2017. De meest gekende kruidenpol is de paardenbloem. Dit zijn de pluisjes die je vaak door de lucht ziet vliegen op warme dagen.

Metingen van pollen in januari uitzonderlijk?

Op zich is het niet zo uitzonderlijk dat er al metingen zijn van boompollen. Vooral van de els en de hazelaar kunnen in januari al metingen voorkomen, al begint hun seizoen vaak pas in februari. Iets uitzonderlijker is het feit dat we dit winterseizoen al metingen zagen van taxus. Metingen van taxus kunnen sporadisch voorkomen in februari, maar de metingen stijgen pas echt in maart, april en mei. Dit jaar was dit even anders. Op 31 december waren er 10 metingen van taxus. Uiteraard was dit te verklaren door het zeer zachte weer op de laatste dag van 2017.

Hoe worden pollen gemeten

Om pollen te meten gebruikt men een apparaatje waarbij er spleten in de wand zitten. Er zit ook een waaier aan het apparaat. Die zorgt ervoor dat de voorkant altijd naar de wind gericht is. Om de pollen op te meten wordt de buitenlucht via de spleten naar binnen in het apparaat gezogen.

Een handige hooikoortskalender voor elk jaar

De deeltjes die in de lucht zitten komen terecht op een rol met een plastic en een laagje vaseline op. De rol hoeft maar om de zeven dagen ververst te worden. Zo kan men dus de hoeveelheid pollen meten aan de hand van het aantal pollen op het plastic.

Actuele situatie

Op dit moment blijft het pollensignaal uiteraard zwak. Er is dan ook maar een kleine hoeveelheid pollen in de lucht, vooral in het binnenland. Hoe meer richting kust, hoe minder pollen er zich in de lucht bevinden.

Pollen in België
Vooral in het binnenland zijn er pollen aanwezig. Aan zee en in de Ardennen zijn er geen tot enkele pollen.
Pollen in Nederland
Ook in Nederland zijn de meeste pollen in het binnenland aanwezig. Weliswaar een kleine hoeveelheid. Aan zee en op de Wadden zijn er geen tot enkele pollen.

De pollenverwachting voor morgen is alvast positief met weinig tot geen pollen in de lucht. Alleen op dinsdag en woensdag moeten de hooikoortspatiënten opnieuw even opletten, dan zijn er tijdelijk meer pollen in de lucht door de zachtere temperaturen. Uiteraard vallen de hoeveelheden goed mee en blijft het signaal zwak.

Bronnen: pollennieuws.be, pollennieuws.nl, allergieplatform.nl

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken