17 december 2013 - 2 min. lezen 3 reacties

U gaat volgende week richting de Alpen om te skiën en u vindt amper sneeuw. Dat scenario lijkt zich de komende dagen af te spelen in deze omgeving. Boosdoener is een strakke zuidwestelijke stroming die zachte lucht uit het westen van Afrika richting het noorden van Europa transporteert. Zelfs in het hoge Noorden (Scandinavië) en Rusland is amper vrieskou aanwezig. Een problematische situatie als u het mij vraagt.

Alpen zonder sneeuw?

De afgelopen dagen is er in de skigebieden (Frankrijk tot Oostenrijk) bijzonder weinig winterse neerslag gevallen. Veelal ging het om regen en slechts boven 2000 m werd sneeuw waargenomen. Daar kon het bestaande sneeuwdek een beetje aandikken met maximaal 5 – 10 cm. Veel te weinig als je weet dat de zonnige condities in de Alpen het bestaande sneeuwdek doen sublimeren (vaste toestand richting gasvormige toestand).

Check ook: lijst met sneeuwcams in de Alpen

sneeuwval alpen

Is er hoop voor de skiliefhebbers?

Op heel wat websites wordt er hoop gegeven aan de wintersportliefhebber. Vanaf woensdag zou er opnieuw meer sneeuw gaan vallen in het westelijk deel van de Alpen. We denken hierbij vooral aan Frankrijk waarbij de sneeuwvalgrens opnieuw gaat zakken richting aanvaardbare hoogtes. Persoonlijk wil ik niet zo positief zijn als deze websites, want de neerslag wordt nog steeds gekoppeld aan zachte lucht uit het zuidwesten van Europa. De werkelijke sneeuwvalgrens zal dus vele malen hoger liggen dan wordt voorspeld. Bijzonder jammer voor mensen die een wintersportvakantie hebben gepland in de lager gelegen gebieden.

alpen verwachting

Op bovenstaande verwachting (5-dagen) wordt er vooral in het zuidoosten van Frankrijk (in de sneeuwgebieden) flink wat sneeuw verwacht. Op sommige plaatsen flirt de totale sneeuwhoeveelheid met 1 m verse sneeuw. De gebieden in het noorden van de Alpen krijgen veel minder wit goud te verwerken met problematische omstandigheden op heel wat plaatsen beneden 1500 m.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
6

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen