27

Een krachtige straalstroom die de komende dagen pal op West-Europa gericht staat zorgt ervoor dat depressies vanaf de Atlantische Oceaan de Benelux gemakkelijk kunnen bereiken. Dat betekent niet alleen regen, maar ook kans op veel wind. Vooral donderdag is wat dat betreft een dag om in de gaten te houden. Een venijnige depressie zou dan voor zeer zware windstoten kunnen zorgen, maar de onzekerheid is nog groot.

In de loop van woensdag bereikt vanuit het westen een front de Benelux. Daardoor gaat het na twee drogere dagen op maandag en dinsdag opnieuw op grote schaal regenen. Tot middernacht valt op grote schaal 3 – 10 millimeter. De wind gaat ook geleidelijk aantrekken met in de kustgebieden windstoten tot zo’n 75 km/h. Mogelijk is dat nog maar een klein voorproefje van wat er ons op de donderdag te wachten staat.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Op woensdagavond weet een volgende regenzone de Benelux te bereiken (WXCharts).

Grote onzekerheid voor donderdag

Voor donderdag is de onzekerheid nog erg groot. Er ontwikkelt zich een lagedrukgebied dat vanaf Engeland richting het noordoosten trekt. Daarmee zal de wind sowieso gaan toenemen, maar de vraag is hoeveel. Sommige weermodellen – waaronder ICON en ARPEGE – laten het lagedrukgebied pal over de Benelux trekken, waar andere modellen het ten noorden van de Wadden laten zien.

Een groot verschil tussen het Europese weermodel ECMWF (links) en het Duitse weermodel ICON (rechts). De één toont windstoten veelal tussen 70 en 90 km/h, de ander op meerdere plekken >120 km/h (WXCharts).

Een dergelijke zuidelijke koers van het venijnige lagedrukgebiedje kan voor een stuk krachtigere windstoten zorgen. De meeste modellen waarbij dit niet het geval is laten windstoten zien van grofweg 60 tot 90 km/h, lokaal iets meer. Echter, in een scenario zoals ICON of ARPEGE dat laat zien is het windveld asymmetrisch en komt er aan de zuidkant van de depressie plots heel veel wind te staan. Zeer zware windstoten van 100 tot 120 km/h of zelfs iets meer zouden dan mogelijk zijn.

Wind, maar ook regen

De kans dat een scenario als ICON of ARPEGE schetst daadwerkelijk uitkomt lijkt vooralsnog beperkt. Dat komt ook duidelijk naar voren in de ensembleverwachtingen. De windpluim van het Europese weermodel toont weliswaar een grote spreiding in de maximale windstoten voor het noordwesten van Nederland, maar de meeste leden komen niet boven de 100 km/h uit (roze stippellijn).

Er is nog altijd een grote onzekerheid in de zwaarte van de windstoten in de loop van donderdag. De windpluim voor het noordwesten laat bijvoorbeeld nog een spreiding tussen zo’n 40 en 130 km/h zien. De meeste leden zitten zo rond de 75 km/h (Weerplaza).

Met de grote onzekerheid omtrent de vorming van het lagedrukgebied valt nu ook nog niet te zeggen waar de kans op een impact het grootst is. Logischerwijs maken de kustgebieden de meeste kans op (zeer) zware windstoten, maar verder valt er nog weinig zinnigs te zeggen over de zwaarste windstoten. Wat wel zeker lijkt: Ook donderdag krijgen we weer de nodige regen te verwerken. Op woensdag en donderdag samen kan op veel plekken zo’n 15 – 20 millimeter regen vallen.

Neerslagsom volgens het Europese weermodel ECMWF tot en met donderdag. Op veel plekken valt circa 20 millimeter (WXCharts).

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

14 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen