9 februari 2016 - 4 min. lezen 0 reacties

De gevolgen van een strakke, maar zuidelijke straalstroom zijn nu wel bekend. Sinds zaterdag vertoeven we in een onstuimig weerbeeld met geregeld fikse neerslagzones, buien en natuurlijk veel wind. Op maandag werden er windstoten tot 110 km/u geregistreerd aan de Nederlandse en Belgische kust. Elders in West-Europa liepen de waarden op tot lokaal 150 km/u. Winter? Geen sprake van, al lijkt daar vandaag mogelijk wat verandering in te komen met een kortstondig winters intermezzo in het midden van de Benelux. Alle details over deze onstuimige dinsdag in dit artikel. Mensen die vragen hebben, reageer gerust onderaan met uw reactie. We proberen deze altijd te beantwoorden.

Klein, maar venijnige depressiekern

Actueel (11:20) zien we het lagedrukgebied reeds verschijnen op de bijzonder boeiende weerdata van WindyTy. Het laagje heeft een kerndruk van 987 hPa en situeert zich net voor de kust in het NW van Frankrijk. Volgens diverse weermodellen trekt het uitdiepend richting het noordoosten met een fikse toename van de windsnelheid in de oostelijke gebieden van België en Nederland. Zo verwachten we tussen 10:00 en de late namiddag rukwinden in de bewuste gebieden die kunnen pieken richting 80, lokaal 100 km/u. Sommige weermodellen worden wel heel erg wild en gaan daar ruim over met voorspellingen tot 120 km/u. Dat laatste houden we voorlopig on hold.

positie lagedrukkern
Het lagedrukgebied positioneert zich nu in het uiterste NW van Frankrijk, met een zuidoostelijke luchtstroming diept het systeem verder uit tot iets minder dan 980 hPa in de late namiddag. Dat brengt windstoten met zich mee tussen 60 en 80 km/u. Lokaal meer.

Enkele uren later (16:00)

positie lagedrukkern later namiddag
Rond 16:00 ligt het lagedrukgebied boven het midden van Nederland. Aan de zuidwestelijke flank bevinden zich de meest uitgesproken windstoten.

Guur weertype

Dit lagedrukgebied veroorzaakt vandaag niet alleen veel wind in bepaalde gebieden van de Benelux. Het systeem brengt ook een hele sloot aan water met zich mee. Tussen 10:00 en middernacht mogen we op veel plaatsen 10 tot 20 mm vers hemelwater verwachten. De focus komt daarbij weer te liggen op België en het zuiden van Nederland. Het noorden van Nederland bevindt zich aan de ‘droge’ zijde van het systeem met tot in de namiddagperiode vrij weinig neerslag. Pas in de avond schuift het systeem ver genoeg door richting het noorden met ook daar toenemende neerslagkansen.

Boven Frankrijk zijn trouwens ook de eerste onweersbuien actief. Ze bevinden zich in de warme, vochtige sector van het lagedrukgebied met eveneens een interessant windscheringsprofiel. Windschering is belangrijk om buien roterende eigenschappen te geven om vervolgens een windhoos te produceren. Zo’n vaart zal het boven de Benelux nog niet lopen, al is de kans wel aanwezig. Mochten we signalen zien op de radarbeelden, dan komt er natuurlijk een update via onze sociale media!

Aan de westflank van dit lagedrukgebied stroomt koelere lucht binnen. Samen met isothermie (intensiteit van neerslag zorgt voor afkoeling) kan dat vooral in Nederland natte sneeuw opleveren. De kansen op het witte goud zijn voor België klein, met uitzonder van de Ardennen waar het op dit moment reeds aan het sneeuwen is (11:17).

stormwaarschuwing 9 februari 2016
Vanwege de kans op windstoten later vandaag, de hoeveelheid neerslag en de mogelijk onweerachtige buien werd gekozen voor een level 2 waarschuwing boven België en het zuiden van Nederland. Deze laatste regio moet ook rekening houden met winterse neerslag wanneer de depressiekern verder opschuift richting het noordoosten. Koudere lucht krijgt dan de kans om via het noordwesten de Benelux in te stromen. Natte sneeuw is bij dat scenario zeer plausibel. Elders in de level 1 zone minder kans op vorige weerfenomenen. Vooral qua wind is het daar een stuk rustiger.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

15 uur geleden - 5 min. lezen

Wat is het mysterieuze Sint-Elmsvuur?

3 dagen geleden - 5 min. lezen

Saharastof versnelt smelt in de Alpen

4 dagen geleden - 4 min. lezen