24 december 2020 - 3 min. lezen
25 reacties 25

Een klein venijnig lagedrukgebied schuift door naar Noord-Oost Europa. Aan de westflank daarvan wordt de luchtstroming boven de Benelux polair. Dat levert buien op die winters van aard kunnen worden. In de Ardennen valt boven 400-500 m sneeuw. Komende dagen kan er in de Ardennen een dikke sneeuwlaag gevormd worden.

Yes! Onze crowdfunding voor de eigen app is live! 📣

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Polaire lucht stroomt binnen

De temperaturen in de Benelux zijn stevig gekelderd. Een kleine randdepressie heeft de oversteek gemaakt, waardoor de wind van ZW naar N gedraaid is. Geen subtropische lucht meer, maar pure polaire lucht. De aangevoerde lucht vindt zijn oorsprong ergens ten westen van Scandinavië en wordt via een polaire glijbaan naar de Benelux getransporteerd. Volg de temperaturen ook zelf mee. De polaire lucht stroomt over de Benelux en door het grote contrast met de warme (relatief) Noordzee ontstaan er buien. Buientreinen die dan mee met de wind naar het land migreren.

Polaire lucht
Polaire lucht stroomt over de Benelux. (Wetterzentrale)

Witte Kerstmis in de Ardennen?

De buien die ontstaan boven de Noordzee verliezen landinwaarts aan intensiteit. In de Ardennen zorgt de stuwing (orografische neerslag) echter opnieuw voor een toename van het aantal en de intensiteit van de buien. In combinatie met de koudere lucht worden dat sneeuwbuien boven gemiddeld 300-400 m.

Daarboven kan dus op kerstavond en Kerstmis een sneeuwlaag gevormd worden. Voorlopig blijven de hoeveelheden nog wel eerder klein. Op de hoogste toppen van de Ardennen kan een 2-5 cm sneeuw vallen. Het meeste langs de grens met Duitsland, regio Botrange. Ook in Vlaanderen kan het tijdens intense winterse buien eventjes wit worden, al is de onzekerheid daarover uiteraard groot en zal dat zeer lokaal zijn.

Sneeuw op Kerstmis
In de Ardennen valt vandaag en morgen een eerste portie sneeuw.

Komende dagen veel sneeuw in de Ardennen

De sneeuwlaag in de Ardennen is een blijver. Kerstdag zelf verloopt overwegend droog, maar zaterdagnamiddag en vooral zondag verwachten we significante sneeuw. Er komt immers een actieve neerslagzone op de proppen en door de aanwezigheid van koude lucht en een aflandige luchtstroming (zuidenwind) komt de sneeuwgrens ergens te liggen rond 400-500 meter. Daarboven kan een dikke sneeuwlaag gevormd worden.

De combinatie met een stormachtige wind op zondag (windstoten tot misschien wel 90 km/u) kan zelfs zorgen voor een heuse sneeuwstorm. Een potentieel gevaarlijke situatie dus. Bekijk de weerkaarten zelf en blijf steeds op de hoogte.

Veel sneeuw op zondag 27 december
Zondag valt er mogelijk meer dan 15 cm sneeuw in de Ardennen.

Misschien wel 50 cm sneeuw mogelijk

Op de wat langere termijn blijft het relatief koud in de Ardennen. De sneeuwlaag in de Ardennen zal dus blijven liggen en verder aandikken. Misschien ligt er tegen het einde van 2020 wel lokaal 50 cm. Elders in de Benelux zijn er sneeuwkansen aanwezig in de weerkaarten, maar lijkt het een tikkeltje te warm voor droge sneeuw. In ieder geval, zeer interessant weer. Dus: stay tuned!

Tegen het einde van het jaar vormt een dikke sneeuwlaag in de Ardennen
Mogelijk een dikke sneeuwlaag in de Ardennen tegen het einde van 2020.

Lander

Door Lander

Postdoc glaciologie/klimatologie aan de ETH Zürich en VUB. Ik woon deeltijds in Zwitserland/België. Afgestudeerd fysisch geograaf aan de KU Leuven / VUB in de specialisatie weer- en klimaat. Sinds jongs af aan gepassioneerd door weer en klimaat focus ik mij binnen het team op het schrijven van weerberichten, blogs en het ontwikkelen van onze weerkaarten.


Verder lezen

Alles bekijken