14 april 2023 - 3 min. lezen
1 reacties 1

De tropische cyclonen rond Australië volgen elkaar dit cycloonseizoen in rap tempo op. Eerder in 2023 kwam het bijvoorbeeld al tot de bijzondere tropische cycloon Freddy in februari en maart en de krachtige cycloon Herman eerder deze maand. Gelukkig lieten deze zware stormen Australië links liggen. De volgende krachtige tropische cycloon is onderweg naar Australië en deze keer is een landfall wel degelijk in zicht, met daarbij flinke windstoten.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Derde categorie 5 cycloon van dit seizoen

Al eerder bleek dat het cycloonseizoen van 2022-2023 een aantal krachtige tropische cyclonen heeft voortgebracht. Dat werd mogelijk beïnvloed door de hoge zeewatertemperaturen ten noorden van Australië. Gewoonlijk is dat een gevolg van La Niña, een fenomeen dat afgelopen winterseizoen (voor ons op het noordelijk halfrond) voor het derde jaar op rij actief was.

Eerder zagen we volgens de schaalverdeling van de Australische weerdienst Bureau of Meteorology (BOM) al vier zware tropische cyclonen in dit seizoen. Daarvan bereikten twee tropische cyclonen, Darian en Herman, tot nu de vijfde en hoogste categorie. Dat duidt op een doorstaande windsnelheid van minstens 198 km/u. Gelukkig bleven beide ver van het vasteland verwijderd en leverden ze geen schade op.

In het geval van tropische cycloon Ilsa is dat anders. Ilsa ontstond uit een tropisch lagedrukgebied dat al op 30 maart boven de Arafurazee (ten zuidwesten van Nieuw-Guinea). Hierna schoof het systeem langzaam verder richting het zuidwesten, waar het zich op 8 april had georganiseerd tot tropische depressie. Aanvankelijk was er veel verticale windschering, waardoor de depressie zich moeilijk verder kon ontwikkelen. Op 10 april begon de windschering voorzichtig af te nemen en was de depressie uitgegroeid tot tropische cycloon van de eerste categorie. Die komt overeen met windsnelheden (gemiddeld over 10 minuten) van 63 tot 88 km/u.

De tropische cycloon kreeg van het BOM de naam ‘Ilsa’ en bewoog verder richting het zuidwesten. Hier nam de hoeveelheid windschering alsmaar verder af en bovendien was de zeewatertemperatuur hier ook zeer hoog met 30 tot 31°C. Dit zijn de perfecte omstandigheden voor rapid intensification.

Het zeewater ten noorden van West-Australië is extreem warm met 30 tot 31°C. (tropicaltidbits.com)

Tropische cycloon Ilsa profiteerde van deze omstandigheden en groeide dan ook snel uit terwijl ze afboog naar het zuiden. De intensivering ging door tot vlak voor de landfall op donderdag 13 april. Tegen die tijd was Ilsa uitgegroeid tot categorie 5 op de Australische schaal. Er werden windstoten gemeten van bijna 280 km/u. De cycloon is hiermee de derde categorie 5 cycloon van dit seizoen, na Darian en Herman.

Mogelijk regeneratie na tocht over Australische vasteland

Voor nu zal tropische cycloon Ilsa blijven afzwakken, vanwege interactie met het landoppervlak van Australië. Mogelijk overleven de restanten van Ilsa nog enkele dagen. De verwachting van het Joint Typhoon Warning Center toont dat de tropische depressie misschien zelfs terugkeert naar de wateren ten noorden van Australië. Daarbij valt ook op dat Ilsa het nog lang volhoudt als tropische storm, waarbij de windsnelheid minstens 63 km/u bedraagt. Het is zeer uitzonderlijk dat een tropische cycloon zo’n lange afstand over land als cycloon aflegt.

Tropische cycloon Ilsa beweegt de komende dagen over het Australische vasteland naar het oosten. (JTWC)

Pim

Door Pim

Student Bodem, Water, Atmosfeer aan de Wageningen Universiteit (Nederland). Van jongs af aan ben ik al gepassioneerd door het weer! Mijn focus ligt op het schrijven van artikels rond tropische stormen.


Verder lezen

Alles bekijken