2

In de lagergelegen gebieden van de Benelux was het de afgelopen weken allesbehalve winter. Januari 2022 wordt dan ook gekenmerkt door langdurig grijs en rustig weer dankzij een krachtig, bijna stationair, hogedrukgebied. Op de hoogste toppen van de Ardennen kan men daarentegen niet klagen over de winter tot nu toe, met reeds enkele sneeuwsituaties, stevige vrieskou en een gesloten sneeuwdek dat drie weken intact bleef. Aan de andere kant van de oceaan houdt koning winter al enkele weken stevig huis. Grote delen van de VS hebben al enkele weken te kampen met winterstormen en vrieskou. Komend weekend kondigt een nieuwe blizzard zich aan voor het uiterste noordoosten van de VS. In dit artikel blikken we eventjes vooruit op de situatie.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Ontwikkeling van ‘Bomb-cyclone’

Alles is afhankelijk van de 500mb vorticiteit, de vorm, hoe het systeem kan uitdiepen richting de oostkust en of het een ietwat negatief gekantelde trog bevat. Dit alles zal bepalen hoe snel de bomb-cyclone zal uitdiepen, hoe dicht het aan de kust zal voorbij trekken en uiteindelijk dus ook waar en hoeveel cm sneeuw er zal vallen.

Momenteel is het systeem reeds te volgen op satellietbeelden. Een kortgolvige trog bevindt zich momenteel nabij Utah. In de regio van Denver verwachten ze hierdoor ongeveer 3 tot 8 cm sneeuw.

De kortgolvige trog vandaag om 12Z volgens GFS 00Z

Het Amerikaans weermodel berekent de rug in het westen van de USA iets lager dan het Europees weermodel. Amerikaanse meteorologen gaan vooral uit van het scenario dat ECMWF vanochtend in de 00Z run toonde, met een hogere rug in het westen, waardoor de kortgolvige trog ook dieper berekend wordt. Deze trog trekt de komende uren naar het zuid-zuidoosten.

Deze suppressed subtropical jet zal er ook voor zorgen dat vrijdagochtend (lokale tijd) het systeem in het zuiden beter samen zal smelten met de trog in het noorden, net ten zuiden van de grote meren. GFS tekent dit ook in (zie onderstaande weerkaart), maar bij ECMWF is het volledige systeem meer uitgediept, waarschijnlijk door een betere rug in het westen.

Situatie op vrijdagochtend: het systeem in het zuiden maakt connectie met de diepe trog in het noorden

Op zaterdag trekt het systeem verder richting het oosten. Op onderstaande weerkaart zien we een negatief gekantelde trog op de kaarten volgens GFS. Bij het Europees weermodel zien we dat deze trog een betere connectie maakt met een andere kortgolvige trog ten zuiden van deze negatieve trog, terwijl dit niet het geval is bij GFS. De situatie bij ECMWF zorgt ervoor dat er een ontkoppeling is van de jet maximum in het noorden en de jet maximum rond het systeem in het zuiden.

Locatie van de bomb cyclone is mooi te zien in de straalstroom

Op bovenstaande weerkaart zien we de jet maximum in het zuiden (rode kleur) en de jet maximum in het noordoosten (rood/geel). De rode kleur loopt niet door, waardoor er een ontkoppeling is tussen de twee maxima. De straalstroom zelf is wel gekoppeld (paarse kleur). Net ten oosten van de ontkoppeling tussen de jet maxima vormt de bomb-cyclone zich. Bij GFS zit de kern verder richting het oosten en is het ook minder uitgediept. Hierdoor krijgen enkel de kustgebieden sneeuw. Bij ECMWF zit de kern westelijker en is deze ook meer uitgediept, waardoor veel meer regio’s te maken zullen krijgen met grote sneeuwhoeveelheden.

Blizzard condities

Wind

De bomb-cyclone zal een sterke noordoostelijke wind veroorzaken in het noordoosten van de VS. Op zaterdagochtend zijn er windstoten tot 100 km/u of nog meer mogelijk op meerdere plaatsen langs de kust. De focus lijkt te liggen op de regio ten zuidoosten van Boston. Al zal de wind ook in een groot deel van het noordoosten van de VS stevig doorwaaien vanaf het noordoosten met sterke windstoten. Het zal tot zondagochtend (lokale tijd) duren vooraleer de wind zal afnemen.

Ook GFS berekent een stevig windveld op zaterdag boven het noordoosten. Bij ECMWF ligt het geheel wat westelijker, waardoor ook de sterkere windstoten (rood/geel) westelijker zullen liggen. Experts gaan uit van het ECMWF scenario met dus hoge rukwinden tot 100km/u en meer in een groot deel van het noordoosten.

Forse sneeuwhoeveelheden

De verwachte sneeuwhoeveelheden in de staten Massachusetts, Rhode Island en Connecticut.

Naast veel wind, brengt de bomb-cyclone ook zeer veel sneeuw met zich mee voor de regio’s ten zuidoosten van Boston. Lokaal valt er een halve meter sneeuw of zelfs nog meer. De combinatie van veel wind en veel sneeuw zal zonder twijfel voor heel wat problemen zorgen in deze regio’s.

Ook New York City kan wat sneeuw meepikken, al zijn de hoeveelheden beperkt volgens de huidige voorspellingen.

Kleine veranderingen in de koers van het systeem zullen grote gevolgen hebben voor de sneeuwhoogte en vooral voor welke gebieden er sneeuw zullen krijgen en welke niet. We volgen het op de komende uren en dagen.

Volg de sneeuwverwachting via deze link

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen