Benelux is even de warmste plek van Europa

Een bijzondere configuratie aan weersfronten en drukgebieden boven Europa en over de Atlantische Oceaan zorgt ervoor dat de Benelux en Noord-Frankrijk vandaag – en meer bepaald om 17 uur – de warmste plek van heel Europa is. Een analyse van de weerkaarten van de bredere omgeving.
Warme lucht stroomt in een brede gordel vanuit het zuiden. Samen met stof uit de Sahara, zorgt dit deze namiddag voor milde temperaturen van rond de 18 en 20 graden. Daarmee is de Benelux de warmste plaats in Europa om nu te toeven. Zelfs op de Canarische Eilanden is het niet warmer. Ten opzichte van de gemiddelden voor deze periode van het jaar is de temperatuur 10 tot 12 graden hoger dan normaal.

Welke weersfenomenen zorgen voor zachte temperaturen? We kijken eerst even naar het zuiden van Europa, en dan naar het noorden.
Invloed van Zuid-Europa op Benelux
Op het Iberisch Schiereiland gaat storm Martinho tekeer als laatste (voorlopig de laatste in een reeks van stormen), dus het weer is er belabberd. Ten zuiden van Italië ligt een hogedrukgebied. Toch is het ook daar, in de centrale Middellandse Zee, net iets minder warm dan bij ons. De luchtmassa’s die ons verwarmen waaien tussen voorgenoemde weersystemen door. Deze luchtmassa’s komen van de westelijke Sahara, nu de heetste plek ter wereld (+42 graden), de zon schijnt er loodrecht. In de Benelux wordt het half bewolkt, aangezien grote wolkenvelden vanuit Frankrijk worden meegevoerd.
- Zon schijnt loodrecht op de evenaar: lente-equinox.
- Stormen Konrad en Laurence gingen voor aan storm Martinho.
Gevolgen in de noordelijke Atlantische Oceaan
De warme lucht die over de Benelux stroomt, trekt helemaal naar het noorden, eveneens door een corridor tussen twee weersystemen. Een sterk hoge luchtdrukgebied drukt op Scandinavië, en stuwt de warme lucht tot helemaal in de noordelijke Atlantische Oceaan. Net niet tot aan Spitsbergen. Ten oosten van IJsland en verder naar het noorden is een warmteanomalie ontstaan.
Anderzijds rukt een langgerekt koudefront op uit het westen (het ligt nu ten westen van Engeland).
De warme luchtstroom wordt door het hoog in Scandinavië en het koudefront in de oceaan gekanaliseerd.

Deze te warme lucht wordt ten oosten van Groenland aangezogen in een lagedrukgebied, waar de wind in tegenwijzerzin keert en heel Groenland verwarmt. Niet ideaal voor de ijskappen. De temperatuursanomalie bedraagt daar tot 15° graden warmer dan normaal, maar gelukkig liggen de werkelijke temperaturen op Groenland nog onder nul.
De warmteanomalie met milde temperaturen is ook merkbaar in de bovenlucht, zie kaart hieronder op 1500 m hoogte (850 HPa).
