25 oktober 2015 - 2 min. lezen 0 reacties

Wie in zeer gunstige omstandigheden de hemel wil afspeuren en bijvoorbeeld naar de ‘deep sky’ wil kijken, die kan dat ook in het buitenland zonder zich te verplaatsen. Er bestaat namelijk zoiets als ‘remote observatory’. Het zijn huisjes waarin zich 1 of meerdere telescopen bevinden die je vanop afstand kan besturen. Je kan zo een huisje als gevorderd amateur of professional huren voor een nacht en enkele uren naargelang je wil en betaalt. Je krijgt dan de volledige controle over de telescoop.

Wanneer het bewolkt is of er valt regen gaat het dak niet open, komt er bewolking dan zal ook het dak weer automatisch sluiten. De telescoop heeft ook een beveiliging zodra je er toestanden wil mee uithalen die niet kunnen of schade aan de telescoop zullen aanbrengen.

Paardenkopnevel

Instellen met software

Ook handig is dat je vooraf kan programmeren wat je die nacht precies wil waarnemen. Om zo een telescoop te besturen vanop afstand is wel wat oefening vereist met CCD commander en andere software. Je kan dus perfect alles instellen wat je die nacht wil bekijken en met CCD commander instellen hoe de telescoop moeten bewegen. Ook de kijkrichting, scherpstelling en zoveel meer zijn te programmeren.

De nacht zelf moet je dan alles wat in het oog houden en zien of alles volgens plan verloopt. Wanneer je hier goed mee overweg kan, bekom je mooie resultaten die je in de Benelux vrijwel niet kan maken, zoals hierboven een foto van de bekende Paardenkopnevel.

Werkgroep astrofotografie

Zo neemt de werkgroep astrofotografie van de volksterrenwacht Armand Pien te Gent verschillende malen per jaar een heldere kijk via San Pedro Remote. Dit remote observatory gelegen in Arizona heeft vaak droog en helder weer wat natuurlijk de beste omstandigheden zijn voor een goede kijk op ons heelal, ook doordat er weinig lichtvervuiling is.

Ursa Major M81

Sommige linkjes bevatten affiliate

Delen


Verder lezen

Alles bekijken