9 oktober 2015 - 3 min. lezen 0 reacties

Dat lichtvervuiling een probleem is in de Benelux moeten we niet onder stoelen of banken steken. Slecht enkele locaties in het noorden van Nederland hebben relatief weinig lichthinder. Vooral nabij steden en industrie is de sterrenhemel goed bekijken een groot probleem. Al dat licht op onze aardbol is vanuit de ruimte te zien.

Zo is onlangs onderstaande foto van Brussel gemaakt vanuit het Internationaal Ruimtestation op ongeveer 400 kilometer hoogte door de astronaut Kjell Lindgren. Mooi, maar tegelijk pijnlijk voor nachtfotografie.

Lichtvervuiling Brussel

Lichthinder en lichtvervuiling

Lichthinder en lichtvervuiling zijn 2 woorden die op het eerste zicht hetzelfde willen zeggen, al is er toch een klein verschil. Bij lichthinder spreken we over de hinder die wij als levende wezens ervaren door kunstlicht. En dan hebben we het niet alleen over de mens die maar weinig van ons sterrenstelsel kan waarnemen door lichthinder.

Ook dieren hebben er last van. Zo kan bijvoorbeeld hun dagelijks ritme verstoord raken. Ook aan de natuur kunnen we effecten zien van lichthinder. Denk hierbij aan een boom die onder een lantaarnpaal staat en in de herfst iets langer zijn bladeren vasthoudt. Test het zelf maar eens uit.

Het woord lichtvervuiling nemen we dan weer in de mond als we het hebben over licht dat bedoeld is om bijvoorbeeld een gebouw of straat te verlichten, maar waar er een deel gewoon de lucht in schijnt. Zo zien we soms lage wolken een beetje oranje worden door het lichtvervuiling van een stad.

Lichthinder van de wereld in kaart

Op deze lichthinderkaart kan u de hele wereld bekijken en inzoomen op een gebied dat u wil zien. Hoe blauwer de kleur hoe minder de lichtvervuiling. Helaas is er in de Benelux niet veel blauw te bespeuren afgezien van enkele Waddeneilanden. Ondanks de grote lichthinder in West-Europa zien we toch heel wat sterren zou u denken, toch als we alle lichten zouden doven, dan zouden we pas sterren zien en onder andere de Melkweg! Je moet maar eens kijken als je op vakantie bent in de Oostenrijkse Alpen of op Pyreneeën 😉

lichthinderkaart

Nacht van de duisternis

Nu zaterdag 10 oktober wil men de lichtvervuiling even onder de aandacht brengen met de ‘Nacht van de Duisternis’. Een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, Preventie lichthinder vzw en de Vereniging voor Sterrenkunde. Wie nog meer informatie wil over lichthinder kan terecht bij de werkgroep lichthinder dat een afdeling is van de Vereniging voor Sterrenkunde.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

13 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen