19 oktober 2017 - 4 min. lezen 0 reacties

Afgelopen dagen konden veel gebieden op het Europese vasteland genieten van heerlijk nazomer weer. Zo ook de Alpen alwaar we eerder ergens in augustus leken te vertoeven in plaats van oktober. Met een nulgradengrens die zondag en maandag steeg tot bijna 4000 meter en temperaturen in de voor-Alpen tot lokaal 27°C! was het echt uitzonderlijk zacht. Het is tot op heden nog wachten op de basislaag sneeuw.

herfstkleuren dachstein
Uitzicht op het Dachsteinmassief vanaf de Tauplitz. Bedankt voor de foto Jos Schmitz.

Geopende skigebieden

Momenteel zijn enkel een aantal gletsjerskigebieden geopend. Dat zijn skigebieden waarvan een deel van de pistes op een gletsjer of hoger dan de eeuwige sneeuw grens ligt. In die gebieden kan men al veel eerder beginnen skiën. Ten eerste omwille van de aanwezigheid van sneeuw of ijs en ten tweede door de lagere temperaturen die het mogelijk maken om kunstsneeuw te produceren.​

Zoals in het vorig artikel vermeld koelt een gletsjer de bovenliggende sneeuwlaag van onderuit. Daarom dat kunstsneeuw in deze tijd van het jaar op een gletsjer al wel blijft liggen en skiën dus mogelijk is. Bekende gletsjergebieden zijn Tignes in Frankrijk, Zermatt, Saas Fee en Engelberg in Zwitserland, Stelvio in Italië en Hintertux, Stubaital, Kaprun en Sölden in Oostenrijk.

Met het huidige weertype is het ongetwijfeld heerlijk vertoeven in een van deze gebieden.

Basislaag sneeuw

De andere skigebieden zijn uiteraard nog niet geopend. Er ligt nog geen sneeuw, maar het is ook gewoon nog te vroeg in het seizoen. Het is wel zo dat men vanaf nu ongeveer elke sneeuwval van betekenis zal gebruiken om de pistes van hoog naar laag te beginnen aanleggen.

Dit is namelijk een proces dat enkele weken duurt. Sneeuwkatten en preparateurs worden nu al in gereedheid gebracht om bij sneeuwval de basislaag op de pistes te vormen.

Scandinavië

Terwijl het bij ons afgelopen dagen echt zacht was, heeft het in Scandinavië voor de eerste keer echt gesneeuwd. In het noorden van Finland is het skigebied Ruka geopend en het gletsjerskigebied op de hoogste berg van Noorwegen (Galdhoppigen) is eveneens open.

Wie de latten dus nu al vanonder het stof wil halen, kan naar Scandinavië of naar de gletsjerskigebieden van de Alpen. Op de andere gebieden is het nog een kleine 2 maand wachten.

Actuele sneeuwdek

Bij een gebrek aan sneeuw in de Alpen is het voorlopig dus kijken naar het brongebied van onze winter (Scandinavië en Siberië) om te zien wat de winter daar doet. Als we de sneeuwkaart van 16 oktober vorig jaar vergelijken met dit jaar is het duidelijk dat er wel een aantal verschillen zijn.

Het sneeuwdek in Siberië is op dit moment wat kleiner in omvang, maar wel constanter. Het sneeuwdek in Scandinavië is momenteel nog duidelijk kleiner in vergelijking met vorig jaar en ook in de Alpen is er momenteel minder sneeuw aanwezig. Het ijs rond de noordpool is dit jaar iets groter en heeft nu al een verbinding gemaakt met Siberië.

Komende week zien we vanuit Siberië een koude-uitbraak naar het westen, mogelijk gaat het sneeuwdek daar dan snel uitbreiden. Dat is alleen maar positief voor de Europese winter!

snowcover noaa 2016 versus 2017
Het sneeuwdek op 16 oktober 2016 vergeleken met 2017 met de kaarten van NOAA.

Sneeuw op weg naar de Alpen

Terug naar de Alpen. Tot en met zaterdag domineert de zon en hebben de wolken slechts een bijrol. Zaterdagavond zien we vanaf het westen een intens koufront naderen dat ’s nachts en zondag overdag over de Alpen zal trekken. Dit gaat gepaard met een stevige afkoeling en vrij veel neerslag.

Aan de noordkant kan er lokaal meer dan 40 cm sneeuw vallen! Zaterdag een uitgebreid bericht hieromtrent. Op de pluimverwachting is wel te zien dat de koude-uitbraak maar van korte duur is. Volgende week zorgt hogedrukopbouw opnieuw voor hogere temperaturen en zonneschijn.

kansen op sneeuwval in de alpen
De koude uitbraak tijdens het weekend is maar van korte duur.

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken