Alpen klaar voor kerstvakantie

In tegenstelling tot de voorbije jaren ligt er momenteel veel sneeuw in de Alpen. Een mooie start van het skiseizoen dat nu op volle toeren gaat draaien. De kerstdagen verlopen zonnig, daarna gaat een toenemende depressieactiviteit voor verse sneeuw zorgen. Richting nieuwjaar wordt het weer spannend. 

Alpen klaar voor kerstvakantie

Dit jaar wèl sneeuw

We herinneren ons nog goed de situatie van vorig jaar toen het welbekende Eurohoog voor erg droog weer zorgde. Het probleem was niet echt de te hoge temperaturen maar wel het gebrek aan neerslag. Witte pistes in een groen landschap is toch een heel andere belevenis van wintersport. Gelukkig bestaan er sneeuwkanonnen die bij voldoende lage temperaturen genoeg sneeuw kunnen produceren.

Eurohoog

Het Eurohoog zorgde vorig jaar voor langdurig droog weer. (Wetterzentrale)

Witte pistes in een groen landschap

Zo zagen de skigebieden er vorig jaar uit. Witte pistes in een sneeuwloos landschap. (Snowplaza)

Dit jaar dus wèl sneeuw. Vanaf begin december lag de straalstroom gedurende langere tijd vrij zuidelijk. De Alpen lagen hierdoor in de rechtstreekse aanvoer van maritiem polaire lucht en bijgevolg dus sneeuw. Bovendien maakten de koude decembertemperaturen extra kunstsneeuwproductie mogelijk waardoor de basislaag nu echt heel goed is.

Kunstsneeuw

Extra kunstsneeuw werd deze maand veelvuldig aangemaakt om de basislaag extra dik te maken. (Alpe d’Huez Twitter)

De basislaag is zeer belangrijk

Onder alpen- en skikenners is het algemeen aangenomen dat de sneeuw in november en december de belangrijkste is van het hele jaar. Dan wordt immers de basislaag gemaakt die het hele seizoen doorkomt. Kleine steentjes op pistes worden bedekt door deze laag die voldoende dik moet zijn. Indien er te weinig sneeuw valt in november en december en de basislaag dus beperkt is, zal er tijdens het skiseizoen regelmatig een steentje bovenkomen wat het skimateriaal uiteraard niet ten goede komt. Ook off-piste is deze laag zeer belangrijk voor de bescherming van (kleine) rotsen.

Sneeuwval voor en na

Deze foto van Val Thorens toont de enorme hoeveelheden sneeuw. Bovenaan voor de sneeuwval, onderaan na de sneeuwval. (Twitter Val Thorens)

  • Bekijk de sneeuwhoeveelheden via deze snowcams.

Grote hoeveelheden?

Frankrijk en Zwitserland werden de voorbije weken het meest in de watten gelegd met momenteel hoeveelheden tussen 50 en 120 cm op 1500 meter, op 2500 meter gaat dat al snel tot 120 à 200 cm. Hoeveelheden die niet zouden misstaan later in de winter! Ook aan de zuidkant ligt een gesloten sneeuwdek waardoor het puur winters is.

Veel sneeuw in de Alpen

Imposante sneeuwhoeveelheden momenteel in de Alpen. (Facebook Parc National de la Vanoise)

Ook de Pyreneeën delen in de sneeuwvreugde met 20-50 cm op 1500 meter en 50-120 cm op 2500 meter. Ook daar zijn de condities voor de begin van de kerstvakantie echt goed.

Ook in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland ligt er veel sneeuw met gemiddeld zo’n 60-70 cm op 1000 meter en zo’n 100-150 cm op 2000 meter. Italië bleef met de noordwestcirculatie iets meer gespaard maar ook daar zijn de condities goed en ligt er zo’n 30-50 cm op 1000 meter en 50-100 cm op 2000 meter.

Sneeuwhoogte Zwitserland

Veel sneeuw ook in Zwitserland. (SRF)

Wat zegt het weer?

Tijdens de kerstdagen zorgt het uitgestrekte Azorenhoog voor prachtig weer in de Alpen. De zon schijnt van ’s morgens tot ’s avond. Vanaf het zuidwesten wordt er wel zachte Atlantische zeelucht aangevoerd waardoor de nulgradengrens stijgt tot 3000 meter. De lucht is wel droog waardoor de kwaliteit van de sneeuw goed blijft. Prachtige kerstdagen dus met de sneeuw die er nu ligt en de zon er bovenop. Dat in tegenstelling tot bij ons waar we het moeten doen met volledig grijze kerstdagen.

Azorenhoog

Lucht vanaf de Atlantische Oceaan betekent hoge temperaturen. (Wetterzentrale)

Komt er nog sneeuw?

Vanaf dinsdag draait de wind naar het noordwesten en wordt er maritiem polaire lucht aangevoerd. Neerslagzones lijken de Alpen dan weer te kunnen bereiken met sneeuwval vanaf het westen. Volgens de huidige weerkaarten worden de westelijke Alpen als eerste getroffen. Daarna zou een Südstau voor sneeuwval aan de zuidzijde zorgen. Van dinsdag tot vrijdag zou er dan sneeuw kunnen vallen over de hele Alpen.

Voor meer info verwijs ik graag naar het artikel met de alpenindeling @NoodweerBenelux.

Aanvoer van maritiem polaire lucht

De aanvoer van maritiem polaire lucht zorgt vanaf dinsdag/woensdag voor sneeuw. Ook aan de zuidzijde. (Wetterzentrale)

Zo, aan alle skiërs die komende dagen naar de Alpen gaan, veel plezier en geniet van de schitterende condities!