9 mei 2015 - 4 min. lezen 1 reacties

Het was me het weekje wel. Ons geduld werd lang op de proef gesteld, maar dan krijg je ook wat. Moeder natuur besloot het onweersseizoen krachtig op gang te laten komen. We werden dinsdag en woensdag maar liefst 2 keer getrakteerd op onweer. Een klassieke situatie met warme lucht uit het zuiden gevolgd door een koelere westelijke stroming van onstabiele zeelucht.

Na dit weekend volgt opnieuw een warme zuidelijke stroming. Maandag wordt hierbij de topdag, met mooi en warm weer en niet dinsdag zoals eerder voorspeld door (ons) en veel weerbureaus. En zo is de aangekondigde warmte van korte duur.

Zaterdag wat regen, zondag mooi weer

GFS zaterdag regen

In de huidige situatie hebben we te maken met een klein lagedrukgebied boven de Noordzee. Dit veroorzaakt wat lichte onstabiliteit in de vorm van enkele buien op zaterdag. Ook de wind is flink van de partij, matig tot vrij krachtig. De maxima halen 15 tot 18 graden. Het pijltje op de weerkaart verraadt ook goed nieuws. De weergoden hebben namelijk een flinke weersverbetering in petto.

Het hogedrukgebied boven de Azoren en Spanje gaat aan de wandel naar ons land. Het leuke daarvan is dat er in grote delen van Spanje momenteel erg hoge temperaturen gemeten worden. Meer dan 30 graden en dat gaat dus op transport. Maandag komt het pakketje aan, maar Moederdag wordt ook niet vergeten. Het hogedrukgebied ligt dan al keurig precies over de Benelux. Dat resulteert in droog weer met veel zonneschijn maar omdat de lucht op hoogte nog wat vochtig is, zien we ook sluierbewolking en wat langer zichtbaar blijvende vliegtuigstrepen (contrails). De maxima zijn al prima met 17 tot 20 graden. Aan zee waarschijnlijk iets koeler.

Maandag 25 graden

Maandag zuidelijke stroming GFS

En daar is de zomer. Het hogedrukgebied is iets opgeschoven naar het oosten en een zuidelijke stroming brengt de Spaanse warmte op transport. De zomerse waarde van 25 graden tipt al aan de Benelux. Op de meeste plaatsen blijft het droog al valt een lokale (onweers-)bui niet helemaal uit te sluiten. Verder zien we van tijd tot tijd zon, maar is er ook wat bewolking. Ook aan zee is het met een zuidelijke wind aangenaam. Op de Wadden blijft het kwik flink achter door de relatief koude Noordzee.

Dinsdag een stuk kouder

Dinsdag GFS westenwind

Dinsdag zou de mooiste en warmste dag van de week moeten worden. Temperaturen tegen de 30 graden werden er berekend. Dat feestje gaat niet door. De warme zuidelijke stroming wordt in de kiem gesmoord door depressieactiviteit boven de Oceaan. De straalstroom zakt tot over onze omgeving en dit samen resulteert in een westelijke stroming. Eerdere berekeningen hielden de depressies boven de Oceaan iets noordelijker en dat maakt het verschil.

De wind gaat over zee waaien en de temperatuur haalt nog maar met moeite de 20 graden in het uiterste oosten en zuidoosten. De zon krijgt het moeilijker en zelfs een enkele bui is mogelijk. Het zijn maar wat verschillen in details, maar ze zorgen voor een heel ander weerbeeld. Het is te hopen dat ik het wat te somber in zie en dat het toch nog wat gunstiger uitpakt. De verwachting is namelijk erg gecompliceerd en luistert heel nauw.

Donderdag overgang naar onstabieler weer en daarna nog frisser

woensdag GFS luchtdruk
Woensdag bouwt zich weer een zwak hogedrukgebied op in onze omgeving en dit houdt stand tot donderdag, Hemelvaartsdag. De zon schijnt van tijd tot tijd en waarschijnlijk blijft het droog. Een westelijke bries houdt het kwik rond de 20 graden, in het westen koeler. Op Hemelvaartsdag neemt de depressieactiviteit vanaf de oceaan tijdelijk weer toe en gaat de temperatuur met een noordwestelijke stroming een heel stuk naar beneden.

weerpluim regio zuid

De weerpluim laat de onzekerheid qua temperatuur op dinsdag en woensdag goed zien. U weet waarom dat is na het lezen van dit weerbericht. Ook worden er voorlopig geen hoge kwikstanden meer verwacht. De kans dat hiermee de lente als te warm de boeken in gaat wordt hiermee met de dag kleiner. Dit in tegenstelling in de verwachting van de klimaatmodellen. Maar we hebben de zomer nog voor de boeg en volgens de statistiek gaan een warme lente en een warme zomer niet samen. Doe dan dus de warme zomer maar! We gaan het zien.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
16 Prognose

Weersverwachting komende dagen: weinig zon, maar wel droog

15 uren geleden - 6 min. lezen
3

Rol van de AMOC in het veranderende klimaat

1 dag geleden - 7 min. lezen
Opgelet!

Flinke storm mogelijk tijdens Sinterklaasnacht

3 dagen geleden - 5 min. lezen