24 oktober 2012 - 1 min. lezen 0 reacties

Bifurcatie, in de weerkunde is het een term die regelmatig terugkomt. Het gaat hierover een tweedeling in de weerkaarten waarin we een duidelijk splitsing zien ontstaan naargelang de termijn korter wordt. In mensentaal betekent het dus het volgende: als een weermodel koude lucht laat advecteren richting het vasteland (Europa), dan kan er door bifurcatie breuken ontstaan in de algemene koudere trend.

Zo zijn er bijvoorbeeld situaties gekend waarbij er sneeuwval op de weerkaarten stond (gedurende meerdere dagen), maar waar door bifurcatie helaas niets van in huis kwam.

Bifurcatie (say what)?

Wanneer weermodellen warm/koud weer laten uitschijnen, is bij het dichterbij komen van de datum bifurcatie (opsplitsing) mogelijk. De koude temperaturen worden dan minder koud of het warm weer wordt minder extreem. In de winter zien we dit verschijnsel veel voorkomen waarbij we op langetermijn een serieuze winterprik in de weermodellen zien verschijnen, maar er uiteindelijk weinig van terecht komt.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken