12 november 2021 - 3 min. lezen
2 reacties 2

De voortzetting van de Covid-19-beperkingen betekent dat miljoenen mensen in België nog steeds vanuit huis werken, meer energie gebruiken om laptops van stroom te voorzien en de lichten aan te houden. Naarmate de winter nadert, moeten we misschien ook gaan nadenken over het overdag hoger zetten van de verwarming, wat een grote impact kan hebben op ons energieverbruik, onze verwarmingsrekeningen en onze ecologische voetafdruk. Ook al zit je al bij de goedkoopste energieleverancier, alsnog wil je naar alle waarschijnlijkheid in de winter graag energie en dus geld besparen. Gebruik hiervoor deze tips!  

Zet de thermostaat een graadje lager

Kamerthermostaten voorkomen dat je huis warmer wordt dan nodig is. Ze zetten de verwarming aan totdat de kamer de door jou ingestelde temperatuur bereikt en vervolgens uit totdat de temperatuur daalt. Je thermostaat moet zijn ingesteld op de laagste comfortabele temperatuur, meestal tussen 18 en 21 graden Celsius. Je hoeft de thermostaat niet hoger te zetten als het buiten kouder is, het huis zal hoe dan ook opwarmen tot de ingestelde temperatuur. Door je thermostaat slechts één graad lager te zetten, kun je jaarlijks al flink wat geld besparen. Ook is dit beter voor het milieu! 

Energie besparen kan al snel enkele euro’s besparen op de factuur

Pak de tochtplekken aan

Woon je in een erg nieuw huis? Je zult dan waarschijnlijk geen last hebben van tocht. In oudere woningen verlies je daarentegen vaak wel wat warmte door tocht rond deuren en gaten, maar ook door je schoorsteen of gaten in de vloer. Je kunt dus energie besparen om deze tochtplekken aan te pakken. Professionele tochtisolatie zal wel wat geld kosten, maar deze investering valt gelukkig erg mee. Met een paar honderd euro ben je al een heel end. Vervolgens kun je jaarlijks al snel circa 25 euro besparen op je energierekening. Op de lange termijn levert dit dus geld op!

Isoleer je huis of appartement

We hebben gekeken naar tips om de verwarming in je huis te regelen, maar je moet ook nadenken over het houden van de warmte in je huis. Ongeveer een derde van de warmte die in een niet-geïsoleerd huis verloren gaat, ontsnapt via de muren, dus zorg voor goede isolatie van je massieve muren of spouwmuren om de warmte binnen te houden en je energierekening te verlagen. Als je in een huis, bungalow of benedenwoning woont, kan het zijn dat je warmte verliest via de onderkant van je woning. Isoleren onder de vloerdelen kan je ongeveer 40 euro per jaar besparen.

Kijk naar je verlichting

Overschakelen naar energiezuinige lampen zoals led-spots kan je deze winter helpen energie te besparen, vooral omdat velen van ons thuis blijven werken vanwege Covid-19-beperkingen. LEDS zijn er in verschillende vormen, maten en fittingen. Als het gemiddelde huishouden al hun lampen zou vervangen door LEDS, zou dit tot 40 euro per jaar kunnen besparen. En voor een extra tip: vergeet niet je lichten uit te doen als je ze niet gebruikt! Ook hierdoor zal je energie besparen, wat natuurlijk er automatisch voor zorgt dat je minder hoeft te betalen aan je energieleverancier. 

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken