29 januari 2013 - 2 min. lezen 8 reacties

Vandaag heeft de Benelux te maken met een klassieke zonale stroming. Door een stevig bastion van lagedrukgebieden ten noodwesten van het UK en een afgeplat hogedrukgebied ter hoogte van Spanje wordt een sterke straalstroom gegenereerd die vaak actieve regenzones en/of randdepressies naar onze omgeving stuwt. Wie meer wil lezen over de waarschuwing die sinds gisteren online staat, kan hier terecht. Deze waarschuwing geldt tot morgenavond.

Weerbericht 29 januari

Op dit moment blijft een koufront met daaraan verbonden een warmtefront stagneren over onze omgeving. Vooral het zuidoosten van het land wordt geplaagd door lichte tot matige regenval en neerslaghoeveelheden die nu al richting 10 liter per vierkante meter gaan. Samen met het smeltwater en de neerslag die nog moet vallen, gaat dat waarschijnlijk problemen geven. In Vlaanderen loopt het volgende laatste radarbeelden niet zo’n vaart. Hier schommelen de hoeveelheden tussen 5 – 15 l/m².

De temperaturen schommelen deze voormiddag rond een 9 – 10 graden. Enkel in het zuidoosten blijft het nog wat frisser. De wind waait matig tot vrij krachtig uit het zuidzuidwesten en neemt later vanmiddag toe tot hard. Vannacht en morgenvroeg is het dan opletten tijdens de doortocht van een volgende actieve storing die gevaarlijke windstoten met zich mee zal brengen. We moeten niet schrikken van rukwinden tot 80-90 km/h over het hele land! Waar de uitwisseling met de bovenlucht nog iets beter in de verf wordt gezet, is een lokale 100 km/h niet onmogelijk !!

Een terugkeer van Koning Winter zie ik voorlopig nog niet echt zitten. De weermodellen blijven bij hun standpunt dat het zaterdag tijdelijk wat winters kan worden met natte sneeuw, maar daarna lijkt het weer de zachte toer op te gaan. We zullen het zien !

Delen


Verder lezen

Alles bekijken