27 maart 2013 - 3 min. lezen 4 reacties

Wij zijn bij de weerblog altijd wel te vinden voor een extreem kantje in de weerkunde. De afgelopen weken worden we dan ook ruimschoots getrakteerd op een flinke blokkade boven het Europees continent. Zoals eerder vermeld in voorgaande weerberichten kunnen depressies vanaf de Atlantische Oceaan geen vuist maken tegen deze setting. Hoelang dit nog gaat aanhouden? In principe kan zo’n blokkade enkele weken tot een maand aanhouden.

Echter, ik denk dat het weerbeeld de komende 14 dagen dermate zal ‘geforceerd’ worden met een doorbraak van zachtere lucht in de eerste week van de paasvakantie. Hopelijk vervallen we dan niet in een klassieke zuidwestelijke stroming met een sterk inzettende WC (west-circulatie) boven de Atlantische Oceaan. Dat zou hogere temperaturen en ook meer neerslag betekenen.

negatieve nao
Bovenstaand kaartje laat duidelijk zien dat we regelmatig te maken hebben met een negatieve NAO.

Dan ligt er boven het noorden van Europa een hogedrukgebied en in het zuiden een lagedrukgebied (een beetje van een omgekeerde wereld, want meestal ondervinden we de invloed van een hogedrukgebied nabij de Azoren). Door deze atypische situatie blijft het bij ons koud. Opmerkelijk weetje is dat de NAO in 2011 zakt tussen -1.5 en -2 en dat we momenteel in 2013 een NAO opzoeken van ruim -3. Een flink geblokkeerd weerpatroon !!

Weerbericht 27 maart

Deze ochtend profiteren we overal van de nodige zonneschijn. Het vriest op de meeste plaatsen licht tot matig (Ardennen: strenge vorst in Elsenborn, -11 graden omstreeks 06:00). Lokaal is het uitkijken voor rijm – en ijsplekken. De wind waait zwak uit noordoostelijke richtingen met later in de voormiddag een meer oostelijke component. Het is rustig en fris voorjaarsweer met later wat meer bewolking ten zuiden van Samber en Maas.

Deze namiddag blijft de tweedeling bestaan met vooral in het noordwesten en centrale deel van België brede opklaringen. Elders stroomt er meer middelhoge en lage bewolking binnen. Het blijft overal droog bij temperaturen die schommelen tussen 2 en 5 graden. Daar waar de zon de hele dag kan schijnen en de wind zwak is, is een lokale 7 graden niet uitgesloten. Vanavond wordt het geleidelijk overal bewolkt met een toenemende kans op lichte winterse neerslag.

De media gaat voor mini-ijstijd in 2014…

Of toch een optie tot .. De afsmelting van een grote hoeveelheid poolijs boven de Noordpool zou de straalstroom dermate beïnvloeden dat extreem weer en/of een langdurig koude blokkade zich kan ontfermen boven grote delen van Europa.

In deze speculatie durf ik geen antwoorden te bieden, want volgens mij is het volstrekt normaal dat de natuur zichzelf reguleert en daarbij warmere periodes genereert afgewisseld met koudere variaties. Meer informatie over de ijskoude lente van 2013 en het gevolg van een klimaatopwarming.

Bron kaartje: sabolscience.blogspot.nl

Delen


Verder lezen

Alles bekijken