21 januari 2013 - 2 min. lezen 5 reacties

Dit kan toch niet blijven duren? Gisteren werd België en later Nederland nog maar eens getrakteerd op een flinke sneeuwzone met in het zuidoosten van het land tijdelijk zware ijzel (aanvriezende regen). Hierdoor ging het KMI richting een code rood voor extreme omstandigheden (zie kaartje op Facebook ~ NoodweerBenelux).

Elders bleef het sneeuwdek vooral in de voormiddag sterk aandikken met gemiddeld 5 cm verse sneeuwval (bijvoorbeeld in de streek van Waregem – zuiden van West-Vlaanderen). Op enkele plaatsen werd zelfs een nieuwe sneeuwaccumulatie van 7-8 cm gemeten.

Wij zijn dus bijzonder blij dat de waarschuwing van 1920 januari 2013 terecht was en bedanken iedereen voor het verspreiden van de info via sociale media en/of andere websites! Ons motto luidt dan ook: een gewaarschuwd persoon is er drie waard.

Weerbericht 21 januari

Vandaag volgt er traditioneel een winterse ontnuchtering. De sneeuwval beperkt zich deze ochtend tot enkele lokale sneeuwbuien waarbij de Belgische automobilist getrakteerd wordt op spiegelgladde toestanden door samengepakt sneeuw en/of rijm – en ijsplekken. Het kwik schommelt op dit moment rond 0 tot -5°C. Matig dus uw snelheid en hou voldoende afstand met uw voorligger. De wind waait zwak uit zuidelijke richtingen en voert continentale kou aan.

In de namiddag en vroege avond verandert er vrij weinig. De maxima schommelen rond het vriespunt en blijven hoofdzakelijk negatief. De kans op opklaringen is vrij klein, maar niet onbestaande. Profiteer er dus van als u ééntje te pakken heeft. (winterfoto’s zijn welkom via [email protected]).

Later vanavond en vannacht neemt de bewolking toe aan de Frans-Belgische grens. Een volgende sneeuwzone doet een poging om België te veroveren, maar dat lijkt net niet te gaan lukken. De meeste sneeuwval (1-5 cm) lijkt bestemd voor het noorden van Frankrijk. Het is niet onmogelijk dat het zuidwesten van het land en de Ardennen een graantje kunnen meepikken. Elders blijft het wisselend bewolkt met opklaringen. Waar deze talrijker zijn, kan het kwik snel zakken richting -10°C.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken