19 januari 2013 - 4 min. lezen 21 reacties

Zoals verwacht begon het gisteren in de late avond te sneeuwen in de gebieden langs de Frans-Belgische grens. Hierbij geef ik de complimenten aan het weermodel HIRLAM dat de weersituatie bijzonder goed in de smiezen had. In Waregem hebben we vanochtend om 08:00 een nieuwe sneeuwmeting gedaan. Daar ligt 1.5 – 2 cm verse sneeuw. Ook elders (Panne – Kortrijk – Stasegem – Oudenaarde) werden dergelijke hoeveelheden genoteerd.

Stilte voor een ….. sneeuwsituatie !

Vandaag krijgen we de spreekwoordelijke stilte voor de ‘storm’. Sinds donderdag berekent het Europees en het Amerikaans weermodel (GFS) een nieuwe sneeuwepisode voor de Benelux. Deze namiddag en later vannacht ontwikkelt er zich op een lagedrukgebied boven Frankrijk een actieve storing. Deze markeert gevoelig warmere lucht op 850 hPa (1499 m). Deze warme sector trekt morgen over de Benelux met een heel bijzondere en omgekeerde configuratie!

De warme lucht met ijsregen / ijzel trekt volgens de laatste MESO output over het centrum – oosten en zuidoosten van Nederland. Daar kan het dus werkelijk spiegelglad gaan worden als de regen de grond raakt ..

Voor het westen is de situatie mijns inziens nog iets interessanter ! Waar de neerslaggrens met winterse neerslag (sneeuw – ijzel of aanvriezende regen) morgen komt te blokkeren boven het centrum gaat het in het westen volop sneeuwen. De temperaturen op hoogte en de hele luchtkolom tot 2 m blijft volgens HIRLAM – GFS net voldoende voor sneeuw gedurende enkele uren.

Als dat scenario behouden blijft, kan er in de provincies West – en Oost-Vlaanderen opnieuw een ‘pak’ sneeuw vallen! Hoeveelheden schat ik op dit moment tussen 5-10 cm! Echter, het omgekeerde kan ook gebeuren. De kern kan iets meer richting het westen trekken waardoor de sneeuwgrens ook naar het westen opschuift en we dus ‘zwarte’ sneeuw gaan zien. Dat laatste scenario geef ik voorlopig 40% kans.

sneeuwgrens zondag
De grens met de warmere lucht komt morgen overdag vooral boven het centrum en het oosten te liggen met aldaar een mengeling van neerslagsoorten.

Er kan ijzel, sneeuw of ijsregen naar beneden vallen met alle grote problemen nadien.

In Nederland wordt de sneeuwzone natuurlijk ook met argusogen gevolgd voor de eventuele schade op de ijsvloer van de Elfstedentocht. Voor hen heb ik slecht nieuws. De sneeuwzone van morgen lijkt ook bij de noorderburen voor enkele centimeter verse sneeuw te zorgen. Vooral na de middag gaat het in het zuiden van Nederland licht tot matig sneeuwen. Deze intensiteit wordt aangehouden tot laat in de nacht van zondag – maandag. Ook in het noorden van het land kan er dan plaatselijk 3-5 cm sneeuw vallen met een nieuwe tegenslag voor de schaatsliefhebbers.

Weerbericht 19 januari

De weersituatie voor vandaag oogt winters en rustig in vergelijking met morgen. Dezen ochtend kan er lokaal nog wat lichte sneeuw vallen in het zuidwesten en zuidoosten van België. Elders blijft het droog met enkele opklaringen. De temperatuur schommelt rond een gemiddelde van -2°C. Later wordt het iets zachter aan de kustlijn met maxima rond het vriespunt. Elders blijft het enkele graadjes vriezen bij een zwak tot matige wind uit het noordoosten. Deze doet het enkele graden koeler aanvoelen dan het in werkelijkheid is (windchill).

Deze namiddag breiden de opklaringen zich tijdelijk verder uit vooraleer het opnieuw zwaarbewolkt wordt vanuit het zuidoosten. De Ardennen mogen zich eerst aan sneeuw verwachten. Tegen morgenochtend 07:00 – 08:00 trekt de sneeuwzone verder Wallonië en Vlaanderen binnen met de eerdergenoemde problematiek van neerslagsoorten!

Winter wankelt na het weekend

Morgen gaat het sneeuwen, maar wat daarna? Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat de winter vanaf dinsdag op wankelen staat. Depressie-invloeden boven de Atlantische Oceaan vergroten de druk op de zonale stroming en het hogedrukgebied in het noorden van Scandinavië verdwijnt geleidelijk. Hierdoor kan een strakke straalstroom een einde maken aan deze fantastische winterperiode.

Ik zeg uitdrukkelijk ‘kan’, want de laatste runs van GFS – ECMWF blijven winters tot en met donderdag met een mogelijke verlenging tot aan komend weekend. Het is reeds meermaals gebleken dat een koud Europees continent de inval van dooi ernstig kan vertragen. We spreken elkaar dinsdag opnieuw !

Bron kaartje: wetter3.de

Delen


Verder lezen

Alles bekijken