17 november 2016 - 4 min. lezen 1 reacties

We zijn nog maar midden november maar toch schat het WMO (World Meteorological Organization) dat dit jaar het warmste jaar ooit wordt. De temperatuur zou 1,2 graden hoger liggen dan voor de Industriële Revolutie. De tijd dringt. Als we onze globale temperatuur niet naar beneden halen, smelten onze ijskappen met alle gevolgen van dien.

Op dit eigenste moment (november 2016) wordt trouwens een forse hoeveelheid warme lucht richting de Noordpool gestuwd. Op sommige plaatsen worden afwijkingen van 10 tot 20°C gemeten terwijl het in grote delen van Rusland veel te koud is voor deze tijd van het jaar.

Warmste jaar ooit sinds de metingen?

© World Meteorological Organization
© WMO

De eerste temperatuurdata laten er geen twijfel over bestaan dat 2016 warm wordt, recordwarm! De gemiddelde wereldwijde temperatuur zal 1,2°C hoger liggen dan voor 1750 (de Industriële Revolutie). Tussen januari en september 2016 lag de temperatuur 0,88 graden boven het gemiddelde (14°C) vergeleken met de temperaturen tussen 1961 en 1990.

Klimaatverandering

Het klimaat waarin we leven verandert, dat staat vast. De broeikasgassen in de atmosfeer blijven toenemen en bereiken de laatste jaren recordhoogtes. De Noordelijke IJszee is z’n naam niet meer waardig want de hoeveelheid ijs op zee is in sommige seizoenen zeer weinig. Zeker tijdens het begin van 2016 is de kwantiteit ijs sterk gedaald.

Zelfs de Groenlandse ijskap begon zeer vroeg in het jaar te smelten. De oceaan is warmer geworden door het El Niño-effect. Het draagt bij tot het beschadigen van koraalriffen en een stijging van de zeespiegel.

Hoge temperaturen

De cijfers van de World Meteorologic Organization zijn ronduit hallucinant. In delen van polair Rusland lagen de temperaturen op lange termijn 6 tot 7 graden boven het gemiddelde. Gebieden langs de Noordpool, denk maar aan Noord-Rusland, Alaska en Noordwest-Canada, zijn er ook erg aan toe. Daar is de gemiddelde temperatuur gestegen met minstens 3 graden.

Meer extreem weer

Ons wereldwijde klimaat is ziek, er zijn telkens meer extreme weerfenomenen op onze planeet. Hittegolven en overstromingen zullen vaker voorkomen en orkanen als Matthew, die 546 doden en 438 gewonden eiste, zullen meer voorkomen en er zullen meer hevige plensbuien voorkomen, ook in ons land.

Gevolgen van de opwarming

Overstromingen:
De Yangtze rivier in China kende dit jaar de grootste overstromingen sinds 1999. Daarbij zijn 310 mensen gestorven en het kostenplaatje van de schade liep op tot 14 biljoen dollar. In Sri Lanka stierven bij overstromingen en aardverschuivingen meer dan 200 mensen en ongeveer 100.000 mensen werden dakloos. In de Sahel leidde hevige regenval tot de overstroming van de Niger Rivier, daarmee bereikte de rivier in Mali z’n hoogste peil in 50 jaar.

Hittegolven:
In de loop van 2016 waren er tal van hittegolven. Het jaar was nog maar net begonnen of er was op 7 januari al een extreem hete hittegolf en aanhoudende droogte in Zuid-Afrika. Veel weerstations registreerden recordtemperaturen: 42,7 graden in Pretoria en 38,9 graden in Johannesburg. Thailand zag ook temperatuurrecords sneuvelen: op 28 april steeg het kwik naar 44,6 graden.

In India, meer bepaald in Phalodi, was het op 19 mei bakken en braden met een slordige 51 graden. In delen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika werden ook recordtemperaturen gemeten. In Mitribah (Koeweit) werd het 54 graden. In Basra (Irak) 53,9 graden en in Delhoran (Iran) is 53 graden gemeten.

Humanitaire gevolgen

De veranderingen in het klimaat kan de humanitaire, sociale en ecologische druk vergroten. Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie gaat de migratie van bevolkingsgroepen alleen maar toenemen als gevolg van de meer frequente weergerelateerde rampen. Denk maar aan de zeespiegelstijging: kustgebieden zijn dan onbewoonbaar, dus inwoners moeten een ander onderkomen zoeken.

Volgens de Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties hebben er 19,2 miljoen mensen zich verplaatst omwille van het weer en klimaat in 113 landen. Dat is meer dan twee keer zo veel als voor geweld zoals in Syrië en Irak. De landbouw heeft het ook zwaar door extreem weer. Naar schatting zijn 60 miljoen mensen getroffen door voedselonzekerheid omdat het te nat of te droog was.

Klimaat en Donald Trump

Het staat als een paal boven water dat als we niets ondernemen om ons klimaat te redden, we meer weergerelateerde rampen zullen meemaken. Ons weersysteem is ziek, maar met de klimaatconferentie in Parijs zijn we op goede weg. Maar er is veel werk. Met de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump wordt het waarschijnlijk nog moeilijker om de klimaatdoelstellingen te halen want hij wil de Verenigde Staten terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Sommige linkjes bevatten affiliate

Gastblog

Door Gastblog

Expert in weer en klimaat of een ander boeiende niche in de wetenschap? Geregeld worden wetenschappers aan het woord gelaten via een gastblog.


Verder lezen

Alles bekijken