18 januari 2013 - 3 min. lezen 20 reacties

Met een grote vertraging komt het weerbericht van vandaag online (persoonlijke redenen). Desondanks heeft u niets gemist wat het winterweer betreft. Het was deze ochtend op de meeste plaatsen gewoon bewolkt met lokaal aanvriezende mist / nevel. Op bepaalde plaatsen ging deze lage bewolking ook uitsneeuwen waardoor het tijdelijk weer wit kwam te liggen. De temperatuur varieert op dit moment van schrijven (16:00) tussen -6°C in de Ardennen en -1 / -2°C aan de kustlijn.

Komende uren gaat het kwik opnieuw zakken, maar hoeven we wederom geen minima richting -10°C te verwachten. Dat komt enerzijds door de aanwezige bewolking en de straffe wind uit oostelijke richtingen (menging van de luchtlagen).

Weerbericht 18 januari

Winter aan zet

Afgelopen 24 – 48 uur lees ik behoorlijk opmerkelijke berichten op het wereldwijde internet. Deze winterse episode zou weer niet veel voorstellen en de dooi is vanaf volgende week woensdag weer een feit? Dat is bijzonder kort door de bocht, want sinds het begin van deze week verkeert de Benelux in volstrekt winterweer met sneeuwhoeveelheden tot 10 cm en vrieskou tot -10°C en lokaal nog wat lager. Dit is Koning Winter 2013 op zijn best en voor mij is de winterse episode op dit moment al meer dan geslaagd (aangezien het westen meestal redelijk groen blijft)…

Volgende week richting -20°C

Gisteren verscheen er op de Facebookpagina (NoodweerBenelux) een weerkaartje met de ruwe uitvoer van het GFS – weermodel 12:00. Door stralingskou en een afwezige 10 m wind kon het kwik boven een vers sneeuwdek volgens de ‘Amerikanen’ dalen richting -20°C. Of het kan ? Natuurlijk, want het ‘warme’ deken van de bewolking valt volledig weg en de wind mengt zich niet met zachtere luchtlagen hogerop.

ijzig koud winterweer

Sneeuwsituaties op vrijdagnacht – zondag

Deze avond trekt een depressiekern boven het UK richting het zuidwesten. Hieraan verbonden zien we een actieve sneeuwzone op de radarbeelden. Deze winterse neerslag maakt een poging om het zuidwesten van België te beïnvloeden, maar dat lijkt volgens de laatste modeloutput te gaan mislukken. De sneeuwsituatie voor vrijdagnacht – zaterdagochtend kan dus gerust gerelativeerd worden. Enkel de gebieden aan de Frans-Belgische grens kunnen wat meepikken en 1-2 cm verse sneeuw sprokkelen.

Voor zondag zie ik wederom een potentieel heel gevaarlijke weersituatie. Een ‘warmbloedig’ lagedrukgebied op 850 hPa (1499m) trekt vanuit het oosten van Frankrijk richting de Benelux. Aan de oostflank van dat laag worden positieve temperaturen berekend met kans op flinke IJZEL in de loop van zondag. Deze kansen zijn het grootst in het centrum en oosten. In het westen valt er eerst geruime tijd sneeuw om later ook over te gaan in ijsregen met een mogelijk zware avondspits ! De details van deze situatie geef ik morgen in de loop van de dag.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken
7

Lokaal weer veel regen op vrijdag 12 juli

1 dag geleden - 5 min. lezen
45 Waarschuwing voor hevig onweer!

Hevig onweer op dinsdag 9 juli 2024

4 dagen geleden - 5 min. lezen