17 mei 2012 - 3 min. lezen 0 reacties

Gisteren kwam het reeds ter sprake dat er vanaf het weekend wordt gewerkt aan een ander weerbeeld. Het frisse en onstabiele weer maakt plaats voor hogere temperaturen afgewisseld met onweersbuien. Het lijkt wel een terugkerend fenomeen te zijn dat de lente van 2012 wordt gekenmerkt door vrij onstabiele periodes met tot op heden al enkele serieuze onweders.

Vandaag laat het Amerikaanse weermodel (GFS) opnieuw een onstabiele configuratie zien voor aanstaande zondag. De potentiële energie wordt door de hogere temperatuur en het dauwpunt opgekrikt naar waarden tussen 800 en 1400 j/KG. Dit is ruim voldoende om enkele serieuze onweersbuien te triggeren die naast het bliksemgevaar ook wateroverlast kunnen veroorzaken. De stroming in de hoogte wordt immers zwak waardoor buien voor een lange tijd boven éénzelfde locatie kunnen blijven hangen.

Onstabiel weekend (zondag)

De eerste weerkaart illustreert de klassieker onder de onweerskaartjes. De CAPE symboliseert de energie beschikbaar in de atmosfeer waarvan een onweersbui kan profiteren. Hoe hoger deze energie, hoe feller de buienwolken kunnen uitgroeien. Waardes boven 500 j/KG zijn dan ook voldoende om onweders te triggeren. Aanstaande zondag (omstreeks 15:00 in de namiddag) overschrijden we deze ruim voldoende voor enkele hevige buien (oosten van Nederland en België).

De kansen op hevige buien zijn dus vrij groot voor zondag. Een andere belangrijke indicator is de KO index (groene lijntjes op de onderstaande kaart). Hoe negatiever deze waarde, hoe meer kans op buien met onweer. Als deze groene lijntjes dan nog eens worden gecombineerd met een paarse kleur (stijgbewegingen) is er kans dat de onweersbuien zich gaan clusteren (klonteren) tot grote buiengebieden. Aanstaande zondag lijken deze kansen vooral beter te zijn voor het oosten van de Benelux.

Live bliksemdetectie: live-map

Gevaar voor wateroverlast

In de inleiding besprak ik reeds het gevaar voor wateroverlast. De treksnelheid op 850 hPa (1499 m) en 950 hPa (soort stuwmotor) is heel erg laag. Dat betekent dus concreet dat onweersbuien heel lang op éénzelfde plaats zullen blijven treuzelen. Neerslaghoeveelheden boven 20, lokaal 30 liter per vierkante meter mogen we dus niet gaan uitsluiten.

Dynamische onweersbuien mogelijk?

Op dit moment is het moeilijk te zeggen of de buien gepaard zullen gaan met extreme windverschijnselen en/of grote hagel. Windshear en Storm Relative Helicity zijn tot op dit moment marginaal waardoor de kansen ook relatief beperkt blijven. Grote veranderingen zie ik in de volgende runs van de weermodellen ook niet verschijnen.

Concreet

Vanaf vrijdagavond wordt er gewerkt aan een onstabiel weerbeeld met als apotheose zondagnamiddag. Warme temperaturen en een rustige bries uit het oosten zullen later die dag verantwoordelijk zijn voor enkele stevige onweersbuien in het centrum en oosten van de Benelux. Er kan dan lokaal veel neerslag vallen en ook de bliksemactiviteit kan wel eens hoog uitvallen.

Bron kaartjes: wetter3.de

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken

Weersverwachting Ronde van Vlaanderen 2024

19 uren geleden - 6 min. lezen
13

Natte lente na een El Niño-winter

4 dagen geleden - 7 min. lezen