14 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Op dit moment (21:10) passeert een zwakke neerslagzone het westen van België. Deze inactieve regenzone markeert een heel ander weertype waarin we morgen (15 mei) terechtkomen. Wie de laatste satellietbeelden wil bekijken van West-Europa kan terecht op deze pagina. Handig om de trend van de wolkenband te volgen.

neerslagband 14 mei 2012

Onweerskansen 15 mei

Na de heerlijke temperaturen van vandaag (lokaal 18°C) wordt het morgen nauwelijks nog 12°C. Tegelijkertijd zien we op enige hoogte (500 hPa) de temperatuur verder dalen richting -30°C, lokaal -33°C. Het verschil in temperatuur tussen grondniveau (2m) en 500 hPa gaat dus typische voorjaarsbuien triggeren met gedonder en hagelkansen.

Ter informatie: enkele dagen geleden werd West-Vlaanderen ‘getroffen’ door enkele krachtige onweersbuien. Dit zal morgen niet het geval zijn, want de atmosfeer is te weinig onstabiel en de windschering is zo goed als afwezig. Doch moeten we vooral aan de kust rekening houden met enkele funnels (uitzakkingen aan de basis) en/of enkele waterhozen. Daarom werd er in deze regio dan ook gekozen voor een HIGH risk op onweersbuien van significante aard.

TIP: voor het onweer kan u rekenen op een nieuw systeem dat alle bliksems registreert op een dynamische map van Google. Deze hardware en software werd mede mogelijk gemaakt door het weerstation in Waregem en detecteert bliksems tot 2000 km ver.

onweerskaartje 15 mei 2012

Bron kaartjes: wetter3.de – sat24.com

Delen


Verder lezen

Alles bekijken