16 mei 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Gisteren en enkele dagen terug werd de Benelux geteisterd door intense onweders/buien. Vandaag blijft het in grote delen van West-Vlaanderen droog en vooral landinwaarts kunnen de buien de eerstvolgende uren nog gepaard gaan met een lokale donderklap. Na de relatief koude maand april en de hevige buien van afgelopen week, hopen dan ook veel mensen op een serieuze weersverbetering. De komende dagen wordt er alvast aan gewerkt.

Zachter en tijdelijk droger

Weermodellen liggen voor de eerstvolgende 2-4 dagen grotendeels op één lijn. Het kwik klimt geleidelijk aan uit het dal doordat de hogedrukinvloed in onze omgeving tijdelijk zal gaan toenemen. Vooral zaterdag en zondag kan het kwik gaan flirten met 20°C. De keerzijde van de medaille is dat het in het weekend wel opnieuw wisselvallig wordt. Op die manier halen we dus geen maximaal profijt uit de zachtere lucht (enkel tijdens opklaringen).

tijdelijk hogedrukinvloed

Warmer weer?

Na het weekend zitten de weermodellen grotendeels op een verschillend spoor. Het GFS-weermodel verkiest opnieuw een daling van de temperaturen richting 15°C terwijl het Europese weermodel kiest voor een doorstart van zacht lenteweer. De weerkaarten illustreren deze onzekerheid heel mooi (1e weerkaart: GFS) – (2e weerkaart: ECMWF).

lagedrukgebied in de buurt

GFS – weermodel: zoals u hierboven kan zien blijft een depressie in onze buurt ‘hangen’. Aan de noordelijke zijde wordt frisse en onstabiele lucht naar de Benelux getransporteerd. Het spreekt voor zich dat de temperaturen onder normaal zullen blijven en we geregeld de paraplu mogen bovenhalen.

hogedrukgebied weermodel (warmer weer)

ECMWF – weermodel: dit weermodel biedt voor de lenteliefhebber de beste kansen op zachte temperaturen met weinig kans op neerslag. Een depressie ten westen van het UK transporteert immers (warme) lucht vanuit het zuiden van Europa. Onder deze omstandigheden kan in het in de Benelux lokaal 25°C worden. Het hogedrukgebied boven Duitsland zorgt dan voor een relatief mooi weerbeeld.

Conclusie

Het moge duidelijk zijn dat de verschillen tussen de weermodellen groot zijn. Hierdoor is de onzekerheid groot. Eerst maar even genieten van komend weekend en dan vooral van de hogere temperaturen, want van het zonnetje moeten we nog niet veel verwachten.

Bron kaartjes: meteociel.fr – weerstationwaregem.be

Delen


Verder lezen

Alles bekijken