27 juni 2021 - 2 min. lezen
2 reacties 2

Iets voor 19:00 heeft zich een fel onweer ontwikkeld in de buurt van Houffalize. Deze supercel ging gepaard met een heuse tornado die op diverse plaatsen voor stormschade heeft gezorgd. De beelden die werden gemaakt in de ruime regio ten noordoosten van Houffalize spreken alvast boekdelen. Dit artikel wordt komende tijd bijgewerkt met nieuwe foto’s en informatie op basis van de weermeldingen die we massaal ontvangen.

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s opladen.

Tornado duidelijk zichtbaar op videobeelden

We krijgen afgelopen 2 uur massaal veel beelden doorgestuurd van de werveldwind. In de buurt van Tavigny werden volgende beelden gemaakt en ze spreken voor zich. We herkennen een typische slurf die vanuit de basis van de onweerswolk naar het grondoppervlak beweegt. Op het moment dat de slurf de grond raakt, spreken we van een windhoos of tornado. Ook op onze eigen radarbeelden is de cel in kwestie goed te zien.

Radarbeelden tornado nabij Tavigny

Deze tornado trok vanuit de omgeving van Houffalize richting Gouvy en Espeler. De grens met Luxemburg bevindt zich op dat moment ten zuiden van de supercel. Tijdens de doortocht van het fel onweer ging de tornado ook gepaard met hagel en bliksemontladingen. We herkennen dat ook duidelijk op de bliksemradar.

Radarbeeld toont duidelijk een zeer actieve cel net ten noorden van Luxemburg.
De onweersbui ging ook gepaard met een verhoogde frequentie aan bliksemontladingen

Beelden van de tornado

Onderstaande beelden illustreren de omvang van de tornado net ten noorden van Luxemburg. We herkennen duidelijk de tornado-structuur met een brede trechter op de grond. Bedankt aan Thierry Calderoni & Meteoboulaide voor de inzending van de indrukwekkende foto!

  • Welke extreme weerfenomenen kunnen we vinden op onze planeet? Ontdek het in dit boek!
Tornado nabij Weiswampach door Thierry Calderoni

Sommige linkjes bevatten affiliate

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken