16 maart 2013 - 2 min. lezen 0 reacties

De diepvriestemperaturen die voorbije dagen werden veroorzaakt door een flink sneeuwdek en een koude bovenlucht op 1499 m. Vandaag bevinden we ons tussen een warmtefront en het koudefront van een actieve depressiekern boven het UK. Hierdoor is het tijdelijk droog met een wisselende bewolking en zwakke tot matige bries uit zuidelijke richtingen.

Weerbericht 16 maart

Opnieuw vloeibare neerslag

Na de middag neemt de bewolking vanaf het westen verder toe met een groter wordende neerslagkans. In het totaal verwacht ik zo’n 2 – 4 mm extra neerslag dat enkel in de Ardennen nog winterse vormen zal aannemen. Elders gaat het om doodgewone regenval. Het wordt maximaal 4-5 graden.

In de avond – en nachtperiode wordt het geleidelijk weer droger vanaf de kust. De minima variëren tussen 0 en 4°C waardoor het in de Hoge Venen tijdelijk nog glad kan zijn door sneeuwresten of lokale rijm – en ijsplekken. Wees voorzichtig.

Wat na dit weekend?

Er tekent zich geleidelijk opnieuw een interessant weerpatroon af na het weekend. Een depressiekern op de Atlantische Oceaan nabij het Verenigd Koninkrijk zakt later volgende week ver genoeg naar het zuiden om aan de noordoostelijke flank van het systeem koude lucht vanuit Rusland te advecteren naar het westen.

ijskoude temperatuur maart

Door deze zuidelijke progressie van het systeem in zowel het UKMO, GFS als ECMWF (vooral de 00:00 run van deze ochtend) stijgen de kansen op winterse buien en vorst opnieuw gevoelig. Deze prognose houden we alvast goed in de gaten voor jullie!

Delen


Verder lezen

Alles bekijken