12 februari 2013 - 2 min. lezen 13 reacties

Er staan op langetermijn opnieuw (zucht) boeiende weerkaarten in de steigers. Normaliter zou ik er weinig over zeggen door de termijn, maar ze zitten nu een tweetal runs in het Europees weermodel. Als dat geweld vanaf de Noordpool richting het zuiden afzakt, hebben we een serieuze winterprik te pakken (onderaan dit artikel meer info).

Deze ochtend zitten we overal in de Benelux dik in de negatieve cijfertjes. In het westen van België werden minima bereikt tot -3°C. In het centrum en oosten ging dat al vlug richting -5°C. Zo vriest het in de Ardennen nog steeds matig. De zon is ook van de partij met vooral in het westen brede opklaringen.

In het noordoosten neemt algauw de hoge en later middelhoge bewolking toe. Dit op nadering van een kleine inactieve storing boven Duitsland. Enkel boven het noorden van Nederland kan er een beetje sneeuw vallen.

Weerbericht 12 februari

Deze namiddag neemt de bewolking toe vanaf het noordoosten. Het is op de meeste plaatsen dan bewolkt tot zwaarbewolkt. Het blijft droog. Het kwik komt op de meeste plaatsen niet of nauwelijks boven het nulpunt en daarmee is de zoveelste ijsdag weer niet veraf ! De wind waait meestal uit noordoostelijke richtingen en verscherpt het koudegevoel (gisteren liep dat op naar -10°C)

Dat de winter van 2012-2013 niet verlegen is voor 1 of meerdere winterprikken weten we ondertussen wel. Wat het Europees weermodel echter vandaag laat zien, overtreft mijn stoutste verwachtingen. Een blokkade nabij Groenland en rechtstreekse import vanaf het noorden van Scandinavië brengen een nieuwe import van ijskoude lucht op gang. Deze weerkaart berekent de situatie voor +192 uur dus voorlopig nog wat wachten op de betrouwbare termijn. Wij houden u alvast op de hoogte.

koude lucht scandinavië
Er komt rechtstreeks arctische lucht afzakken vanaf de Noordpool met een strakke bries uit het noordoosten.

Deze kaart geldt voor volgende week 21 februari 2013. De termijn is dus nog groot, dus het blijft nog even afwachten met definitieve conclusies te trekken! Het oogt alleszins bijzonder interessant.

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken