11 november 2012 - 2 min. lezen 0 reacties

Soms ziet u ze wel eens aan de hemel. De zon vergezeld van een zon aan de rechterzijde en mogelijk ook een zon aan de linkerzijde ervan. Neen, dit is geen trucje van één of andere weergod. We noemen dit fenomeen een optisch verschijnsel, meer bepaald een bijzon, waar u hieronder meer informatie kan vinden. De foto is afkomstig van weerstation Waregem die het geluk had om deze opname te maken. Let ook op de luchtballon.

Wat is een bijzon?

Deze optische verschijnselen ontstaan als het licht wordt gebroken door normale, zeshoekige ijskristallen die in vorm van platte plaatjes horizontaal in een vlak liggen. Vanwege de concentratie van één bepaalde oriëntatie van deze plaatjes kunnen bijzonnen felgekleurd zijn. Alle kleuren binnen het spectrum zijn mogelijk. Je ziet deze ‘zonnen’ gemakkelijk als er zich hoge bewolking in de buurt van de zon bevindt (zoals cirrus).

dubbele bijzon door anke

Bij de maan kan een bijzon ook optreden, maar dan noemen we het anders, namelijk een ‘bijmaan’. In het Engels gebruiken we voor een bijzon ‘parhelion’, ‘mock sun’, of ‘false sun’. Naast optisch verschijnsel is halo ook een veelgebruikte term. Wie nog meer leuke foto’s en artikels wil ontvangen, kan terecht op de Facebookpagina NoodweerBenelux (+100.000 volgers)

Delen


Verder lezen

Alles bekijken

Hoge UV-index is niet zonder gevaar

6 uur geleden - 4 min. lezen
9 Prognose

Weersverwachting komende dagen: warm zomerweer, later koeler

2 dagen geleden - 5 min. lezen

Een nieuwe weerpluim dankzij AI

3 dagen geleden - 5 min. lezen