7 december 2012 - 3 min. lezen 18 reacties

De huidige situatie (00:05) laat een prefrontale sneeuwzone oplossen boven het westen van de Benelux. Uit deze neerslagzone valt vooral in de hoogte sneeuw, maar naarmate de sneeuw verder naar beneden valt, verdampt deze in een gasvormige toestand. Daar hoeven we dus niet op te rekenen voor eventuele centimeters. De sneeuwzone die voor ons van belang is deze nacht en morgen overdag bevindt zich nog ter hoogte van London.

Onder invloed van een sterk uitdiepende depressiekern boven de UK gaat dit neerslaggebied nog wat in activiteit toenemen. Vanaf 01:00 – 02:00 verwacht ik toenemende sneeuwkansen in een groot deel van het land. In het uiterste oosten blijft het waarschijnlijk nog droog tot de ochtendperiode. De temperaturen zijn op dit moment van schrijven op vele plaatsen nog positief. Echter, het dauwpunt is negatief. Hierdoor valt de neerslag als droge sneeuw.

Weerbericht 7 december

Deze avond en na het zien van GFS 18:00 (de weerdata van het Amerikaanse model gebaseerd op meetgegevens van 18:00 deze avond) heb ik besloten om de hoogste waarschuwing af te kondigen voor een groot deel van de Benelux. Enkel de kust en een 15 km landinwaarts bevindt zich in de rode code (minder extreem, maar nog steeds gevaarlijk).

Door de sneeuwval de komende uren gaat er overal een gesloten sneeuwdek ontstaan. Weermodellen zijn het er mee eens dat er vanaf West-Vlaanderen tot Limburg gemiddeld 5 cm sneeuw gaat vallen. Waar orografie (hoogteverschillen) een rol speelt, kan dat nog meer zijn. Als u dus de baan op moet, wees alsjeblieft voorzichtig.

sneeuwkaartje7december
De criteria voor extreem weer worden in het tweede deel en morgenvroeg overal bereikt.

De combinatie van hevige windstoten (60-65 km/h) en sneeuwval beperkt de zichtbaarheid van de automobilist in grote mate. Daarnaast is de accumulatie van 4-8 cm voldoende voor grote verkeersproblemen op zowel algemene als secundaire wegen. Blijf dus weg van de 3e rijstrook op de autosnelweg om extra gevaar te vermijden (tijdens en na sneeuwval).

Actueel radarbeeld (00:10)

De radarbeelden van het Verenigd Koninkrijk laten twee ‘compartimenten’ zien in de sneeuwzone. Een eerste met egale lichte tot matige sneeuwval en daarachter hebben we een gebied met intense sneeuwbuien die lokaal vergezeld gaan van onweders. Als deze cellen klonteren/clusteren tot een groot sneeuwgebied kan er mogelijks veel sneeuw vallen op korte tijd!

Vandaag staat dus volledig in het teken van sneeuwval en gladde toestanden. Het wordt maximaal 2°C in het Vlaamse binnenland. Enkel aan de kust kan het tijdelijk aanlandig waaien met een westelijke component. Op die manier wordt het daar 4°C, maar ik blijf het zeggen.

De situatie moet u iedere 5 minuten herbekijken, want een kleine verschuiving van de depressie heeft zeer grote gevolgen in zowel de neerslagintensiteit als de neerslaglocatie. De wind (te bekijken via deze website bij ‘weerkaarten’ en cruciaal voor de neerslagsoort) waait vooral in de ochtendperiode matig tot krachtig uit zuidwestelijke richtingen en het zicht wordt beperkt door matige, lokaal zware sneeuwval.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken