6 april 2013 - 2 min. lezen 2 reacties

Lukt het of net niet? Het weerbericht van vandaag schetst jullie de weersituatie voor de tweede week van de paasvakantie waarin het één en het ander drastisch lijkt te veranderen. Het lijkt me dan ook een uitstekende kans op hier vandaag al wat meer over te vertellen. Zo zien we bijvoorbeeld de straalstroom die weken aan een stuk sterk zuidelijke gericht was (Portugal / Spanje) opschuiven richting het noorden.

Dat brengt een meandering (kronkeling) teweeg waarin het geblokkeerde weerpatroon veel van haar pluimen zal verliezen tot zelfs geheel zal verdwijnen. De consequenties leest u hieronder.

Zachter eind volgende week

Weermodellen raken het stilaan eens over een (gevoelige) opwarming in het tweede deel van de paasvakantie. De vrieskou en de oostelijke stroming worden vervangen door een inzettende westcirculatie en regelmatig enkele regenzones. Samen met deze zuidwestelijke luchtstroming wordt er vanzelfsprekend ook wat warmere lucht richting de Benelux aangevoerd. Daarin denk ik vooral aan maxima tussen 10 en 15 graden bij een temperatuur op 1499 m van 0 tot +4°C.

weerkaart april 2013
Op deze weerkaart heb ik de twee hoofdrolspelers voor einde volgende week aangeduid. Twee afzonderlijke depressiekernen stuwen verschillende luchtmassa’s naar elkaar.

Om een beetje lente in de Benelux te krijgen zou de depressie nabij Portugal nog iets meer moeten uitdiepen om op die manier voldoende hogedrukvorming in het westen van Europa te veroorzaken. Gebeurt dat niet, dan komt de depressie boven Scandinavië opnieuw opzetten met koude lucht.

Weerbericht 6 april

Helaas moeten we ook de komende 24 uur rekening houden met een saai en te koud weertype voor begin april. Normaal hebben we recht op maxima rond 12 – 13 graden, maar dat gaan we vandaag zeker niet halen. Het hoogst haalbare lijkt mij 6 tot 7 graden afgewisseld met de nodige bewolking en hier en daar een spaarzame opklaring. De wind waait een stuk minder krachtig dan gisteren uit noordoostelijke hoek. Het blijft op de meeste plaatsen droog.

Bron kaartje: meteociel.fr

Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken
9 Maandag stevig onweer!

Stevige onweerskansen door pittig koufront op maandag

3 dagen geleden - 6 min. lezen
6 Prognose

Weersverwachting komende dagen: fris en wisselvallig

3 dagen geleden - 5 min. lezen
1

Weersverwachting Amstel Gold Race 2024

10 april 2024 - 5 min. lezen