1 april 2013 - 3 min. lezen 2 reacties

Het lijkt er meer en meer op dat de geblokkeerde hoogtestroming de komende dagen aangevallen wordt door een nieuwe impuls vanaf de Atlantische Oceaan. Krachtige depressies proberen het Europees bolwerk aan koude lucht te verdringen door de straalstroom hoger te ‘zwiepen’ dan op dit moment het geval is. In het geval van een zuidelijke straalstroom worden depressies iedere keer naar het zuiden van Europa gedwongen met een nieuwe oostelijke aanvoer van koude lucht in onze omgeving.

Raken we de blokkade kwijt?

Dat lijkt de komende 7 dagen te gaan veranderen met de opbouw van een log hogedrukgebied nabij de Azoren. In dat geval komt er ruimte vrij voor een zachter weertype,… Of toch niet ?

zuidelijke straalstroom europa
Op deze eerste weerkaart ziet u de huidige situatie (1 april 2013). Een oostelijke stroming uit Rusland brengt ons te koude temperaturen voor de tijd van het jaar (gemiddeld 11 graden).

Tegelijkertijd duwt een zuidelijke straalstroom depressies richting Portugal en Spanje. We bevinden ons in dit te koude weerpatroon sinds begin maart 2013 => flink geblokkeerd dus.

opbouw hogedrukgebied azoren
Deze bovenstaande weerkaart is de geschetste weersituatie op zondag 7 april 2013. We zien een ander patroon ontstaan waarbij flinke depressies boven de Atlantische Oceaan warme lucht naar het noorden trekken.

Hierdoor ontstaat een log hogedrukgebied nabij de Azoren. Aan de andere zijde van dit schouwspel stroomt koudere lucht naar het zuiden met Aprilse grillen. Niet direct de grote lente, maar aangezien de blokkade ‘verdwijnt’ raakt wel perspectieven voor later in de maand !

Stratosfeer blijft vrij koud

Als we de situatie hogerop de atmosfeer gaan analyseren, komen we algauw uit op het niveau van de stratosfeer. Vorig jaar was het op die hoogte uitkijken naar een zogenaamde SSW. Een sterke opwarming op 10 hPa was toen merkbaar. Dit jaar loopt het net iets anders.

Het geheel blijft aan de koude kant met slechts een minimale opwarming later deze week. Of dat zijn invloed zal hebben op het verloop van het voorjaar durf ik niet te zeggen. Aan ons om het dit jaar nog eens te analyseren in een groter geheel.

warme atmosfeer 2012
De situatie van de stratosfeer in 2012 toont een gevoelige opwarming tussen 1 en 5 april 2012. De rode cirkel duidt de omgeving van België aan.

Dikwijls wordt aangenomen dat bepaalde processen (zoals de opwarming) slechts enkele weken later ook in de atmosfeer te voelen zijn door blokkades / wijzigingen in de positie van de straalstroom.

koud in de atmosfeer
Dit jaar zien we geen gevoelige opwarming ontstaan tussen 1 en 5 april 2013. Of dit zijn gevolgen zal hebben voor het verdere verloop van de maand april is op dit moment nog moeilijk te zeggen.

In de maand mei of juni kunnen we dit verder analyseren door de weerdata van beide jaren te gaan vergelijken! België wordt omcirkeld in het rood.

Delen


Verder lezen

Alles bekijken